1. Címlap
  2.  » 
  3. Megjelenések
  4.  » Energiahatékonyság: a főbb számok és projektek
2020 aug 18
Energiahatékonyság: a főbb számok és projektek
Az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság felé történő energiaátmenettel összefüggésben az ENGIE arra törekszik, hogy segítse mind a magán-, mind a közszféra ügyfeleit az energiagazdálkodás kihívásainak jobb kezelésében. A cél a költségek, a fogyasztás és a környezeti lábnyom csökkentése. Ez az oka annak, hogy az energiahatékonysági szolgáltatások ma a legfontosabb fejlesztési prioritások közé tartoznak.

Az ENGIE ötven évre szóló koncessziós szerződést írt alá az ohioi Columbus Egyetemmel, átfogó energiamenedzsment tárgyában.

Az innovatív digitális technológiák és az új felhasználások konvergenciája révén az ENGIE olyan megoldásokat tervez, valósít meg és működtet, amelyek lehetővé teszik ügyfeleinek, hogy elérjék az energiamegtakarítást és az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentését. A világ vezető energiahatékonysági szolgáltatója, az ENGIE nemzetközi szinten kívánja fejleszteni ezt a vállalkozást, a saját leányvállalatai szakértelmére támaszkodva.

Az öko-átalakítás főbb számai:

Az öko-átalakítás 4 főbb mutatója (forrás: Franciaország Ökológiai Minisztériuma):

  • 45%: a lakossági és szolgáltató épületek végső energiafogyasztásának aránya, amely az üvegházhatású gázok kibocsátásának 27%-át teszi ki
  • 10%: az ágazat energiafogyasztásának növekedése 1992 óta
  • 7 millió: a rosszul szigetelt magánlakások száma Franciaországban
  • 3,8 millió: azoknak az otthonoknak / családoknak a száma, akik nehezen tudják kifizetni az energiaszámlájukat, vagy fűtés nélküli lakásban laknak

Példák az ENGIE által fejlesztett megoldásokra

A fogyasztás 30%-os csökkentése Párizs 140 általános iskolájában

A Párizsi Városháza az éghajlatváltozási és energiaügyi terve keretében 140 általános iskola energiahatékonyságának jelentős javítását célozza meg. 2016-ban az ENGIE Cofely és az ARTELIA Bâtiment & Industrie energiahatékonysági szerződést írt alá, amely több mint 21.000 gyermeket, tanárt és önkormányzati alkalmazottat érint. A projekt keretében elvégzik az épületek és kazánok felújítását (külső és belső szigetelés, ajtók és ablakok stb. vizsgálata), intelligens megfigyelő és távvezérlő rendszert telepítenek, hogy az épületeket intelligensebbé és energiahatékonyabbá tegyék.

Két évvel a szerződés aláírását követően, most, hogy a munkálatok lassan befejeződnek, a projekt számai megmutatják, milyen hatalmas is ez a vállalkozás: 52 000 m2-nyi ajtót és ablakot vizsgáltak meg, 20 500 m2-nyi tetőteret szigeteltek, 53 kazánt modernizáltak, 24 homlokzat belső vagy külső szigetelése történt meg, valamint 960 LED lámpát és 6 800 távvezérelt termosztatikus szelepet szereltek fel.

A projekt eredményeként a fogyasztás 30%-kal csökkent és több ezer párizsi iskolás kényelme javult.

További információ: https://www.engie-cofely.fr/dossiers-thematiques/renovation-energetique/

Ohio Állami Egyetem, Columbus: az energiafogyasztás legalább 25%-os csökkentése tíz év alatt

Az ENGIE ötven éves koncessziós szerződést írt alá az ohioi Columbus Egyetemmel. Az egyetem 650 hektáros  területen fekszik, 68.000 hallgatója és 48 000 alkalmazottja van – hat kampusz, gyep és vörös tégla épületek, valamint egy 100 000 férőhelyes sportstadion. A szerződés kiterjed az energiaellátásra (villamos energia és földgáz), valamint gőz- és hűtőhálózatok és számos energiaszolgáltatás telepítésére.

Az ENGIE további 2 milliárd eurót fektet be több projektbe, mint például a Wifi telepítése az utcai világítási hálózatba, LED-es világítás, fűtési és hűtési hálózatok bevezetése, a berendezések digitális vezérlése stb.

Az egyetem éves energiaköltsége körülbelül 250 millió dollár. Az ENGIE elkötelezett amellett, hogy tíz év alatt legalább 25%-kal csökkenti az energiafogyasztást.

Egy új ökocímke, a FAIRE (betűszó, jelentése: az öko-átalakulás ösztönzése, segítése és ezzel kapcsolatos tájékoztatás) előkészítés alatt:

Az ADEME (a Francia Környezetvédelmi és Energiagazdálkodási Ügynökség) által támogatott címke elsősorban házakra és társasházakra vonatkozik, és lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy azonosítsák azokat a vállalatokat és szolgáltatókat, amelyek hatékony öko-felújítást tudnak végezni.

Egy sor cikket, interjút és fontos adatot talál az ENGIE energiaportfóliójáról a kifejezetten e célból létesült oldalon.

MEGJELENÉSEK

1

Az EQUANS bemutatkozása

Az EQUANS egy új márkanév alatt egyesíti az ENGIE szolgáltatás vezérelt tevékenységeit.

Sajtóközlemény

Az ENGIE Csoport Igazgatótanácsa bejelentette Catherine MacGregor kinevezését az ENGIE vezérigazgatójává, 2021. január 1-jétől.

A digitális innováció, az ENGIE átalakulásának motorja

A digitális technológia mindenhol felbukkan – mindennapi életünk és a gazdaság része. A társadalom minden vonatkozására egyre több technológia van hatással. Mi is ez a technológia? Milyen kihívásokkal és korlátozásokkal jár?

HÍREK

1

Geotermikus energiahasznosítás izlandi módra

Izland a vulkánok, gejzírek, fjordok, vízesések, jégtakarók által uralt szigetország. Területének nagysága meghaladja Magyarországét, azonban lakosainak száma közel ötöde Budapestnek. Az ország energiaszükségletének 90%-át a geotermikus energia elégíti ki.

Fenntartható utazás

A turisztikai szezon közeledtével érdemes elgondolkodni azon, hogy miként szervezzük nyaralásunkat aszerint, hogy minél környezetkímélőbb legyen a bolygó számára.

Passzold vissza, Tesó!

Ha megszabadulna a használaton kívüli nyomógombos és okostelefonjától, GPS készülékétől, tablettől vagy ezen eszközök tartozékaitól, akkor megteheti a 2022. március 22. – június 15. között zajló Passzold vissza, Tesó! kampány során.

KAPCSOLAT

1

ENGIE Magyarország Kft.

Székhely: 1191 Budapest, Üllői út 206.
Tel.: +36 1 460 1030
Fax: +36 1 460 1050
officebudapest.hu@equans.com

Kirendeltség: 9024 Győr, Hunyadi u. 14.
Tel.: +36 96 335 816, +36 96 526 805
Fax: +36 96 528 654