1. Címlap
 2.  » 
 3. Engie Magyarország
 4.  » 
 5. Hírek
 6.  » A műanyagszennyezés
január 29, 2021
A műanyagszennyezés
A műanyagok mesterséges úton előállított vagy átalakított óriásmolekulájú anyagok, szerves polimerek. Jelen vannak életünk szinte minden fontos területén a háztartásokban, a járművekben, az egészségügyben, az elektronikában, sőt még az űrkutatásban is.
Műanyag

Amikor a műanyagról beszélünk, nem mehetünk el a tény mellett, hogy a hosszú bomlási idejükkel szennyezik a környeztet. Ha például egy vékony falú műanyag pohárról beszélünk, az „csak” 50-100 évig szennyezi a környezetet, egy PET-palack ugyanakkor már kb. 500 évig is.

Természetesen nem egy típusú műanyagról beszélhetünk, mert különböző feladatokra más és más összetételűt használnak a gyártók, és ezt jelzik is a termékek, csomagolások felületén.[1]

A legismertebb műanyagok nevei az alkotóelemeinek rövidítéseiből alakultak ki, így megkülönböztetünk PET, HDPE, LDPE, PP műanyagokat, de vajon tudjuk-e, hogy pontosan minek mi a jelentése?

 1. PETE – Ez a jelölés legtöbbször az ivójoghurt flakonján, édességek csomagolásán, tejes palackokon, majonéz, mustár, ketchup csomagolásán, gyümölcslevek flakonjain, előre csomagolt zöldségek dobozán, és majdnem az összes ásványvizes és üdítős palack címkéjén található.
 2. HDPE – Az ilyen típusú anyagból készülnek a tusfürdők, a samponok, a különböző kozmetikai szerek, mosószerek, öblítők, tisztítószerek csomagolásai, valamint a gyermekjátékok.
 3. PVC/V – Azok a műanyagok, amelyek ebbe a csoportba tartoznak az egyik legveszélyesebb műanyagfajtaként tartják őket számon. Ilyenek a palackok, ételek csomagolásán, valamint a folpack is ebből az anyagból készül.
 4. LPDE – Általában zacskók, palackok, kupakok gyártására szolgál, újrahasznosítható anyag.
 5. PP – Szintén újrahasznosítható anyag, általában vajas- és joghurtosdobozok, ketchuposflakon, műanyag edények készülnek belőle.
 6. PS – A polisztirol alapanyagai mind veszélyes mérgek. Legfőképpen ételtároló dobozok, poharak, valamint hang- és hőszigetelés készül belőle.
 7. OTHER – A hetes számmal jelölt műanyagok csoportjába tartoznak a fent felsorolt műanyagok valamilyen keveréke, tehát ezeket nem sorolhatjuk be egyik kategóriába se. Ide tartozik például a polikarbonát (PC), amelyből CD, DVD, valamint egyes szemüveglencsék is készülnek.[2]

A fentiek alapján azt mondhatjuk, hogy érdemes megnézni meg a csomagolást, hiszen, ha 1-est, 2-est, 4-est, 5-öst látunk a háromszögben, akkor mehet a szelektívbe, a többi viszont nem!

Források:

[1]https://blog.ecocatering.hu/hulladekok-lebomlasi-ideje/

[2]https://tudatosvasarlo.hu/rossz-es-jo-muanyagok/

HÍREK

1

Az elsivatagosodás és az aszály

Nagyon kevesen tudják, de a világ egyik legsúlyosabb környezeti problémája napjainkban az elsivatagosodás. 2020 tavaszán például az évszázad egyik legsúlyosabb aszálya következett be Románia és Lengyelország egyes területein, Magyarországon pedig a tavalyi volt a harmadik legsúlyosabb aszályos tavasz az egymást követő években.

Moon Bike 2021

Idén is folytatódik a Pécsi Tudományegyetem által szervezett „MOON BIKE” kihívás, melynek a 2020-as évben a célja az volt, hogy 80 nap alatt virtuálisan eljussunk biciklivel a Holdra, azaz bárhol a világon együtt tegyünk meg összesen 384 400 km-t.

VÉLEMÉNYEK

1

KAPCSOLAT

1

ENGIE Magyarország Kft.

Székhely: 1191 Budapest, Üllői u. 206.
Tel.: +36 1 460 1030
Fax: +36 1 460 1050

Postázási cím: 9024 Győr, Hunyadi u. 14.

Tel.: +36 96 335 816, +36 96 526 805
Fax: +36 96 528 654