1. Címlap
  2.  » 
  3. Engie Magyarország
  4.  » 
  5. Hírek
  6.  » Az elsivatagosodás és az aszály
május 31, 2021
Az elsivatagosodás és az aszály
Nagyon kevesen tudják, de a világ egyik legsúlyosabb környezeti problémája napjainkban az elsivatagosodás. 2020 tavaszán például az évszázad egyik legsúlyosabb aszálya következett be Románia és Lengyelország egyes területein, Magyarországon pedig a tavalyi volt a harmadik legsúlyosabb aszályos tavasz az egymást követő években.
Elsivatagosodás

Ezt a jelentős problémát már az 1990-es években is felismerték, ugyanis 1994. június 17-én több mint 100 ország elfogadta az ENSZ kezdeményezését, melynek célja at volt, hogy a fejlett országok osszák meg egymással az elsivatagosodás elleni jó gyakorlatokat és tudást. Ettől kezdődően június 17-e az elsivatagosodás és az aszály elleni küzdelem világnapja.

Az elsivatagosodás következtében száraz területeket olyan problémák sújtanak, mint a talaj terméketlensége vagy a földterületek természetes ellenálló képességének csökkenése és a rosszabb vízminőség.

Az elsivatagosodást két tényező okozza, illetve befolyásolja:

  1. Emberi tevékenység – amely magába foglalja a túlzott vízhasználatot vagy a víz nem hatékony felhasználását (ilyen például a rossz öntözési technika). Ide sorolható még a túllegeltetés, az erdőírtás. Túllegeltetés akkor fordul elő, ha a mezőgazdasági termelők túl sok állatot tartanak egy kis területen, vagy túl sokáig tartják az állatokat egy adott területen. Az erdőirtás indoka sok esetben a kivágott faanyag tüzelőként való felhasználása, vagy az, hogy területet nyerjenek mezőgazdasági tevékenység vagy lakásépítés céljára.
  2. Éghajlatváltozás – ugyanis nő az átlaghőmérséklet, aminek következtében egyre gyakoribbak az aszályok és a száraz területek talajromlása is egyre gyorsabban nő.

Az elsivatagosodás, amely a száraz területek talajromlásának egyik formáját képezi, egyre nagyobb fenyegetést jelent az Európai Unióban, és jelentős hatást gyakorol a földhasználatra. A jövőre vonatkozó éghajlatváltozási forgatókönyvek előrejelzése szerint az Unió ezen évszázad során egyre inkább ki lesz szolgáltatva az elsivatagosodás veszélyének, amihez Európa déli részein a hőmérséklet növekedése és az aszályok gyakoribbá válása, valamint a csapadék csökkenése társul. Ennek hatásai különösen Portugáliát, Spanyolországot, Görögországot, vagy például Ciprust sújtja, ahol az ország 99%‑a ki van téve az elsivatagosodás veszélyének.[1]

Természetesen néhány országban jó példák is mutatják, hogy hogyan lehet védekezni az aszály és a sivatagosodás ellen. Az egyik ilyen például, hogy Szicíliában stabilizálták a lejtőket, feldúsították a talajt, és biztosították a jobb lecsapódást a védekezés során, vagy hogy Portugáliában homokos talajú területen fenyőerdőt telepítettek, ezáltal javult a földterület termőképessége és a talaj megóvásra került az eróziótól.

Ezeket a példákat követve fontos, hogy mielőbb tegyünk az elsivatagosodás ellen, hiszen a szárazság okozta pénzügyi károk az elmúlt 30 évben meghaladták a 100 milliárd eurót, valamint 2018-ban tapasztalt csapadékhiány miatt a legfontosabb haszonnövények hozama 50%-kal csökkent, a gabonafélék árai pedig 7,9%-kal emelkedtek.[2] 

[1]https://op.europa.eu/webpub/eca/special-reports/desertification-33-2018/en/index.html

[2]https://ec.europa.eu/environment/water/quantity/pdf/comm_droughts/2nd_int_report.pdf

 

HÍREK

1

Geotermikus energiahasznosítás izlandi módra

Izland a vulkánok, gejzírek, fjordok, vízesések, jégtakarók által uralt szigetország. Területének nagysága meghaladja Magyarországét, azonban lakosainak száma közel ötöde Budapestnek. Az ország energiaszükségletének 90%-át a geotermikus energia elégíti ki.

Fenntartható utazás

A turisztikai szezon közeledtével érdemes elgondolkodni azon, hogy miként szervezzük nyaralásunkat aszerint, hogy minél környezetkímélőbb legyen a bolygó számára.

Passzold vissza, Tesó!

Ha megszabadulna a használaton kívüli nyomógombos és okostelefonjától, GPS készülékétől, tablettől vagy ezen eszközök tartozékaitól, akkor megteheti a 2022. március 22. – június 15. között zajló Passzold vissza, Tesó! kampány során.

VÉLEMÉNYEK

1

KAPCSOLAT

1

ENGIE Magyarország Kft.

Székhely: 1191 Budapest, Üllői út 206.
Tel.: +36 1 460 1030
Fax: +36 1 460 1050
officebudapest.hu@equans.com

Kirendeltség: 9024 Győr, Hunyadi u. 14.
Tel.: +36 96 335 816, +36 96 526 805
Fax: +36 96 528 654