1. Címlap
  2.  » 
  3. Engie Magyarország
  4.  » 
  5. Hírek
  6.  » Az elsivatagosodás és az aszály
május 31, 2021
Az elsivatagosodás és az aszály
Nagyon kevesen tudják, de a világ egyik legsúlyosabb környezeti problémája napjainkban az elsivatagosodás. 2020 tavaszán például az évszázad egyik legsúlyosabb aszálya következett be Románia és Lengyelország egyes területein, Magyarországon pedig a tavalyi volt a harmadik legsúlyosabb aszályos tavasz az egymást követő években.
Elsivatagosodás

Ezt a jelentős problémát már az 1990-es években is felismerték, ugyanis 1994. június 17-én több mint 100 ország elfogadta az ENSZ kezdeményezését, melynek célja at volt, hogy a fejlett országok osszák meg egymással az elsivatagosodás elleni jó gyakorlatokat és tudást. Ettől kezdődően június 17-e az elsivatagosodás és az aszály elleni küzdelem világnapja.

Az elsivatagosodás következtében száraz területeket olyan problémák sújtanak, mint a talaj terméketlensége vagy a földterületek természetes ellenálló képességének csökkenése és a rosszabb vízminőség.

Az elsivatagosodást két tényező okozza, illetve befolyásolja:

  1. Emberi tevékenység – amely magába foglalja a túlzott vízhasználatot vagy a víz nem hatékony felhasználását (ilyen például a rossz öntözési technika). Ide sorolható még a túllegeltetés, az erdőírtás. Túllegeltetés akkor fordul elő, ha a mezőgazdasági termelők túl sok állatot tartanak egy kis területen, vagy túl sokáig tartják az állatokat egy adott területen. Az erdőirtás indoka sok esetben a kivágott faanyag tüzelőként való felhasználása, vagy az, hogy területet nyerjenek mezőgazdasági tevékenység vagy lakásépítés céljára.
  2. Éghajlatváltozás – ugyanis nő az átlaghőmérséklet, aminek következtében egyre gyakoribbak az aszályok és a száraz területek talajromlása is egyre gyorsabban nő.

Az elsivatagosodás, amely a száraz területek talajromlásának egyik formáját képezi, egyre nagyobb fenyegetést jelent az Európai Unióban, és jelentős hatást gyakorol a földhasználatra. A jövőre vonatkozó éghajlatváltozási forgatókönyvek előrejelzése szerint az Unió ezen évszázad során egyre inkább ki lesz szolgáltatva az elsivatagosodás veszélyének, amihez Európa déli részein a hőmérséklet növekedése és az aszályok gyakoribbá válása, valamint a csapadék csökkenése társul. Ennek hatásai különösen Portugáliát, Spanyolországot, Görögországot, vagy például Ciprust sújtja, ahol az ország 99%‑a ki van téve az elsivatagosodás veszélyének.[1]

Természetesen néhány országban jó példák is mutatják, hogy hogyan lehet védekezni az aszály és a sivatagosodás ellen. Az egyik ilyen például, hogy Szicíliában stabilizálták a lejtőket, feldúsították a talajt, és biztosították a jobb lecsapódást a védekezés során, vagy hogy Portugáliában homokos talajú területen fenyőerdőt telepítettek, ezáltal javult a földterület termőképessége és a talaj megóvásra került az eróziótól.

Ezeket a példákat követve fontos, hogy mielőbb tegyünk az elsivatagosodás ellen, hiszen a szárazság okozta pénzügyi károk az elmúlt 30 évben meghaladták a 100 milliárd eurót, valamint 2018-ban tapasztalt csapadékhiány miatt a legfontosabb haszonnövények hozama 50%-kal csökkent, a gabonafélék árai pedig 7,9%-kal emelkedtek.[2] 

[1]https://op.europa.eu/webpub/eca/special-reports/desertification-33-2018/en/index.html

[2]https://ec.europa.eu/environment/water/quantity/pdf/comm_droughts/2nd_int_report.pdf

 

HÍREK

1

Virtuális Erőműből Virtuális Erdő

A pandémia alatt minden korábbinál nagyobbat növő Virtuális Erőmű Program (VEP) partnerei által megtakarított CO2 mennyisége mára olyan mértéket ér el, hogy az egyenértékű egy közel 400 ezer hektáros kontinentális erdősítéssel, vagy 3-3,5 millió tölgyfa ültetésével – azaz CO2 alapon nagyságrendileg kiváltja a teljes tervezett magyar erdősítési program nagyságát.

Egyszer használatos műanyagok betiltása

Az EU 2019. májusában elfogadta a bizonyos egyszer használatos műanyagok tiltására vonatkozó irányelvet, amelynek a nemzeti jogszabályokba való átültetését 2021-ig várja el a tagállamoktól. A jogszabály által korlátozott műanyagok az összes tengeri szemét 70 százalékát teszik ki.

VÉLEMÉNYEK

1

KAPCSOLAT

1

ENGIE Magyarország Kft.

Székhely: 1191 Budapest, Üllői u. 206.
Tel.: +36 1 460 1030
Fax: +36 1 460 1050

Kirendeltség: 9024 Győr, Hunyadi u. 14.

Tel.: +36 96 335 816, +36 96 526 805
Fax: +36 96 528 654