1. Címlap
  2.  » 
  3. Engie Magyarország
  4.  » 
  5. Hírek
  6.  » Éghajlatváltozás a városokban – jó gyakorlatok gyűjteménye
január 31, 2020
Éghajlatváltozás a városokban – jó gyakorlatok gyűjteménye
Amikor az internetet böngésszük 2020 elején, óhatatlanul felugrik egy újabb hír az ausztrál erdőtüzekről, vagy éppenséggel a tűz utáni heves esőzésekről, a városokat ellepő pernyefelhőről és milliárdnyi állat elpusztulásáról. Amikor Európát megtekintjük, a városi légszennyezés aggasztó növekedése[1], a növénytakaró megváltozása és a hőhullámok növekedése miatt aggodalom van jelen.
NBS megoldásokkal foglalkozó kutatási projektek Európában

Vajon milyen kihívásokkal kell megküzdenünk az új évtizedben? Milyen eddig nem várt, vagy nem modellezett hatásai lehetnek a klímaváltozásnak? Vajon megismétlődik az ausztrál katasztrófa Európa és hazánk erdeiben is? Milyen feladatot hoz ez a települések számára? Megelőzés vagy kárenyhítés lesz a legfőbb szerep?

Az új évtized hajnalán ilyen és megannyi egyéb kérdéssel szembesül a témára fogékony olvasó, azonban tétlenség helyett több szervezet már aktív elköteleződés útjára lépett, és új programokat akciókat hirdet az éghajlatváltozás hatásainak mérséklése, megelőzése érdekében.

Az egyik ilyen a Polgármesterek Szövetsége (Nature4Cities) Természet a városokért című kezdeményezése. A Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft., a szövetség hazai támogató szervezeteként elsők között értesült az új kezdeményezésről, melynek célja a természet alapú megoldási koncepció (Nature Based Solution – NBS) meghonosítása a településfejlesztésben azért, hogy a változás hatásaira ellenállóbb, jobban alkalmazkodni képes városok és falvak születhessenek Európában.

A Nature Based Solution (NBS) környezetvédelmi koncepcióját nemrégiben azonosította az Európai Unió stratégiai keretként a fenntartható városok fejlesztésének elősegítésére. A Nature4Cities (N4C) az Európai Unió által kiválasztott és finanszírozott két kutatási program egyike annak érdekében, hogy a H2020 kutatási és innovációs program révén közös alapot teremtsen az „A természetazonos fejlesztésekkel már rendelkező mintavárosok és az újjáéledő ipari városok” számára.

A N4C egy olyan platformot fejleszt ki, amely segít megválaszolni azokat a kérdéseket, amelyekkel a politikai döntéshozóknak, a szakértőknek és az állampolgároknak az NBS vonatkozásában foglalkozniuk kell, a projekt kidolgozásától, a megvalósításáig és az értékeléséig. A platform elősegíti a természet alapú megoldásokkal kapcsolatos ismeretek gyűjtését és a természeti környezetüket a településhatáron belül fejleszteni kívánó települések inspirációját szolgálja. Emellett támogatja a politikai döntéshozókat és a szakembereket (várostervezők, építészek, építőipari vállalkozók stb.) is saját településfejlesztési projektjeiknek más szempontból történő megvalósításában, különös tekintettel az életminőségre, a társadalmi elfogadásra, a költségekre és haszonra, az életciklus-elemzésre, a helyszínek kiválasztásara a városban stb., úgy, hogy lehetőleg természetazonos vagy természetközeli megoldásokkal is támogatják a fejlesztéseket.

Ez nem csupán több zöld növényzet telepítését jelenti, hanem a nagy beruházások esetében azok energiahatékonysági vonatkozásainak, ökológiai lábnyomuknak és új alternatív technológiák bevezetésének értékelését is.

A kezdeményezés adaptálta a meglévő értékelési eszközöket, de újakat is létrehozott az integrált megközelítés lehetővé tétele érdekében. Például annak érdekében, hogy lehetővé váljon a gyors végrehajtás, a N4C néhány eszközt épített fel, hogy támogassa az NBS projektek tulajdonosait a polgárokkal fenntartott sikeres kapcsolatok felépítésében, üzleti és irányítási modell kiválasztásában, valamint az érintett lakóközösségek lakosaival való kapcsolattartásban. Ezek közé tartozik egy, a folyamatot lépésről lépésre bemutató iránymutatás a Citizen’s Say eszközről, amely lehetővé teszi az együttműködési és konzultációs folyamatok és munkafolyamatok tervezését, felépítését és kezelését, az adatok gyűjtését és az eredmények elemzését a helyi lakosok, vállalkozások és egyéb szereplők körében.

Az alábbi linken elérhető a projekt eddigi kutatási eredményei, és az azonosított kihívások, legyen szó a zöld növényzet telepítéséről vagy az üzleti intelligencia rendszerek alkalmazásáról (BIM) a települési felülettervezésben: https://www.nature4cities.eu/publications

A platform emellett további jó gyakorlatokat is gyűjt a negatív klímahatásoknak ellenálló, az emberi közösségek ökológiai lábnyomát csökkentő megoldások terén.

A kiemelt képen az NBS megoldásokkal foglalkozó európai kutatási projektek szerepelnek. Az érdeklődők a képen látható projekteket elérhetik a szervezet honlapján.

A platform munkájához hasonlóan a Magyar Innováció és Hatékonyság Nkft. is gyűjti a települési jó gyakorlatokat és releváns beruházásokat az éghajaltváltozás és energiahatékonyság kérdésköréből. A szervezet tudásbázisában fellelhetőek a hazai nagy és kistelepülések biomassza alapú projektjei, napelem programjai, de adatbázisa reális és valós képet nyújt egy közintézményi LED izzó csere program valós és impozáns eredményeiről is.

A hazai érdeklődők az idén is elinduló Virtuális Erőmű Program Energiahatékonysági Kiválósági Pályázathoz csatlakozva hozzáférést nyerhetnek a fent említett adatokhoz, több mint 70 települési minta alapján, mellyel jelenleg nagyobb, és hazai léptékben releváns tudásbázist érhetnek el, mint amit az európai példánkban is láthattunk.

Az érdeklődőknek nem kell mást tenniük, mint csatlakozni a Programhoz az alábbi linken: http://www.mi6.hu/2020-palyazatok

Források:

[1] https://www.theguardian.com/environment/2020/jan/13/air-pollution-kill-160000-next-decade-report

HÍREK

1

Geotermikus energiahasznosítás izlandi módra

Izland a vulkánok, gejzírek, fjordok, vízesések, jégtakarók által uralt szigetország. Területének nagysága meghaladja Magyarországét, azonban lakosainak száma közel ötöde Budapestnek. Az ország energiaszükségletének 90%-át a geotermikus energia elégíti ki.

Fenntartható utazás

A turisztikai szezon közeledtével érdemes elgondolkodni azon, hogy miként szervezzük nyaralásunkat aszerint, hogy minél környezetkímélőbb legyen a bolygó számára.

Passzold vissza, Tesó!

Ha megszabadulna a használaton kívüli nyomógombos és okostelefonjától, GPS készülékétől, tablettől vagy ezen eszközök tartozékaitól, akkor megteheti a 2022. március 22. – június 15. között zajló Passzold vissza, Tesó! kampány során.

VÉLEMÉNYEK

1

KAPCSOLAT

1

ENGIE Magyarország Kft.

Székhely: 1191 Budapest, Üllői út 206.
Tel.: +36 1 460 1030
Fax: +36 1 460 1050
officebudapest.hu@equans.com

Kirendeltség: 9024 Győr, Hunyadi u. 14.
Tel.: +36 96 335 816, +36 96 526 805
Fax: +36 96 528 654