1. Címlap
 2.  » 
 3. Engie Magyarország
 4.  » 
 5. Hírek
 6.  » Egyszer használatos műanyagok betiltása
2021.06.23.
Egyszer használatos műanyagok betiltása
Az EU 2019. májusában elfogadta a bizonyos egyszer használatos műanyagok tiltására vonatkozó irányelvet, amelynek a nemzeti jogszabályokba való átültetését 2021-ig várja el a tagállamoktól. A jogszabály által korlátozott műanyagok az összes tengeri szemét 70 százalékát teszik ki.
Egyszer használatos műanyagok

2021-től az alábbi műanyag termékek lesznek betiltva az Európai Unióban:

 • egyszer használatos evőeszközök (villák, kések, kanalak és pálcikák),
 • egyszer használatos tányérok,
 • szívószálak,
 • fülpiszkálók,
 • léggömbök pálcikái, és
 • oxidatív úton lebomló műanyagok, ételtartók és expandált polisztirolból készült poharak.

Magyarországon is elindult a törvényalkotási folyamat, az egyszer használatos műanyagok betiltását a klímavédelmi akcióterv meghirdetésekor jelentették be.

A Magyar Parlament 2020. július 3-án fogadta el az egyszer használatos műanyagok kivezetését célzó jogszabályt, amely az uniós előírás értelmében 2021. július 1-től betiltja a fenti egyszer használatos műanyag terméket és csomagolóanyagot. A magyar jogszabály azonban kiterjed a műanyag zacskók használatának korlátozására is – túlteljesítve ezzel az uniós előírást.

Ha Ön is szeretné csökkenteni háztartásában a műanyagok használatát, csatlakozzon a „Plastic free July” nevű kezdeményezéshez, melynek lényege: visszautasítani az egyszer használatos műanyag termékeket! A kezdeményezés ezen felül a tudatosabb és környezetbarát megoldások bemutatására és népszerűsítésére törekszik azáltal, hogy felhívja a figyelmet a műanyag káros következményeire.

Íme pár egyszerű megoldás, hogy hogyan is kezdjen neki csökkenteni a műanyagokat otthon!

 1. Az első és legfontosabb, hogy műanyag zacskó helyett használjon inkább vászon bevásárló táskát vagy hátizsákot, legyen szó akár élelmiszerről (zöldségről, gyümölcsről), vagy akár ruháról.
 2. A műanyag szívószálak kiváltására a legkevesebb hulladékkal járó alternatíva, ha egyáltalán nem is használ szívószálat. Természetesen, ha mégis szükség lenne rá, találhat fémből, üvegből, bambuszból, de papírból készült alternatívákat is.
 3. Műanyag evőeszközök helyett használjon fém vagy fa alternatívákat.
 4. A PET-palackos üdítők helyett használjon saját kulacsot!
 5. Szénsavas ásványvíz helyett csapvíz, tisztított víz vagy szódásszifon!
 6. Ha teheti, vásároljon helyi alapanyagokat. A piacok ismét virágkorukat élik, így minden városban, sőt a közelében is találni fog egyet!
 7. Alufólia helyett tartsa frissen az ételeket a saját dobozaiban vagy méhviaszos kendőben!
 8. Ha szokott inni elviteles, illetve automatás kávékat, érdemes beszereznie egy saját poharat erre a célra.
 9. A műanyag fogkefék helyett használhat 100%-ban komposztálható, fanyelű és természetes sörtéjű fogkefét is!
 10. Végül pedig a fentiek közül válassza ki az Ön számára legegyszerűbbet vagy legszimpatikusabbat és induljon el a műanyagmentesség útján![1]

MONDJON NEMET ÖN IS A MŰANYAGRA!

 

 

Forrás:

[1]https://www.plasticfreejuly.org/

HÍREK

1

Geotermikus energiahasznosítás izlandi módra

Izland a vulkánok, gejzírek, fjordok, vízesések, jégtakarók által uralt szigetország. Területének nagysága meghaladja Magyarországét, azonban lakosainak száma közel ötöde Budapestnek. Az ország energiaszükségletének 90%-át a geotermikus energia elégíti ki.

Fenntartható utazás

A turisztikai szezon közeledtével érdemes elgondolkodni azon, hogy miként szervezzük nyaralásunkat aszerint, hogy minél környezetkímélőbb legyen a bolygó számára.

Passzold vissza, Tesó!

Ha megszabadulna a használaton kívüli nyomógombos és okostelefonjától, GPS készülékétől, tablettől vagy ezen eszközök tartozékaitól, akkor megteheti a 2022. március 22. – június 15. között zajló Passzold vissza, Tesó! kampány során.

VÉLEMÉNYEK

1

KAPCSOLAT

1

ENGIE Magyarország Kft.

Székhely: 1191 Budapest, Üllői út 206.
Tel.: +36 1 460 1030
Fax: +36 1 460 1050
officebudapest.hu@equans.com

Kirendeltség: 9024 Győr, Hunyadi u. 14.
Tel.: +36 96 335 816, +36 96 526 805
Fax: +36 96 528 654