1. Címlap
 2.  » 
 3. Engie Magyarország
 4.  » 
 5. Hírek
 6.  » Egyszer használatos műanyagok betiltása
június 23, 2021
Egyszer használatos műanyagok betiltása
Az EU 2019. májusában elfogadta a bizonyos egyszer használatos műanyagok tiltására vonatkozó irányelvet, amelynek a nemzeti jogszabályokba való átültetését 2021-ig várja el a tagállamoktól. A jogszabály által korlátozott műanyagok az összes tengeri szemét 70 százalékát teszik ki.
Egyszer használatos műanyagok

2021-től az alábbi műanyag termékek lesznek betiltva az Európai Unióban:

 • egyszer használatos evőeszközök (villák, kések, kanalak és pálcikák),
 • egyszer használatos tányérok,
 • szívószálak,
 • fülpiszkálók,
 • léggömbök pálcikái, és
 • oxidatív úton lebomló műanyagok, ételtartók és expandált polisztirolból készült poharak.

Magyarországon is elindult a törvényalkotási folyamat, az egyszer használatos műanyagok betiltását a klímavédelmi akcióterv meghirdetésekor jelentették be.

A Magyar Parlament 2020. július 3-án fogadta el az egyszer használatos műanyagok kivezetését célzó jogszabályt, amely az uniós előírás értelmében 2021. július 1-től betiltja a fenti egyszer használatos műanyag terméket és csomagolóanyagot. A magyar jogszabály azonban kiterjed a műanyag zacskók használatának korlátozására is – túlteljesítve ezzel az uniós előírást.

Ha Ön is szeretné csökkenteni háztartásában a műanyagok használatát, csatlakozzon a „Plastic free July” nevű kezdeményezéshez, melynek lényege: visszautasítani az egyszer használatos műanyag termékeket! A kezdeményezés ezen felül a tudatosabb és környezetbarát megoldások bemutatására és népszerűsítésére törekszik azáltal, hogy felhívja a figyelmet a műanyag káros következményeire.

Íme pár egyszerű megoldás, hogy hogyan is kezdjen neki csökkenteni a műanyagokat otthon!

 1. Az első és legfontosabb, hogy műanyag zacskó helyett használjon inkább vászon bevásárló táskát vagy hátizsákot, legyen szó akár élelmiszerről (zöldségről, gyümölcsről), vagy akár ruháról.
 2. A műanyag szívószálak kiváltására a legkevesebb hulladékkal járó alternatíva, ha egyáltalán nem is használ szívószálat. Természetesen, ha mégis szükség lenne rá, találhat fémből, üvegből, bambuszból, de papírból készült alternatívákat is.
 3. Műanyag evőeszközök helyett használjon fém vagy fa alternatívákat.
 4. A PET-palackos üdítők helyett használjon saját kulacsot!
 5. Szénsavas ásványvíz helyett csapvíz, tisztított víz vagy szódásszifon!
 6. Ha teheti, vásároljon helyi alapanyagokat. A piacok ismét virágkorukat élik, így minden városban, sőt a közelében is találni fog egyet!
 7. Alufólia helyett tartsa frissen az ételeket a saját dobozaiban vagy méhviaszos kendőben!
 8. Ha szokott inni elviteles, illetve automatás kávékat, érdemes beszereznie egy saját poharat erre a célra.
 9. A műanyag fogkefék helyett használhat 100%-ban komposztálható, fanyelű és természetes sörtéjű fogkefét is!
 10. Végül pedig a fentiek közül válassza ki az Ön számára legegyszerűbbet vagy legszimpatikusabbat és induljon el a műanyagmentesség útján![1]

MONDJON NEMET ÖN IS A MŰANYAGRA!

 

 

Forrás:

[1]https://www.plasticfreejuly.org/

HÍREK

1

Virtuális Erőműből Virtuális Erdő

A pandémia alatt minden korábbinál nagyobbat növő Virtuális Erőmű Program (VEP) partnerei által megtakarított CO2 mennyisége mára olyan mértéket ér el, hogy az egyenértékű egy közel 400 ezer hektáros kontinentális erdősítéssel, vagy 3-3,5 millió tölgyfa ültetésével – azaz CO2 alapon nagyságrendileg kiváltja a teljes tervezett magyar erdősítési program nagyságát.

Az elsivatagosodás és az aszály

Nagyon kevesen tudják, de a világ egyik legsúlyosabb környezeti problémája napjainkban az elsivatagosodás. 2020 tavaszán például az évszázad egyik legsúlyosabb aszálya következett be Románia és Lengyelország egyes területein, Magyarországon pedig a tavalyi volt a harmadik legsúlyosabb aszályos tavasz az egymást követő években.

VÉLEMÉNYEK

1

KAPCSOLAT

1

ENGIE Magyarország Kft.

Székhely: 1191 Budapest, Üllői út 206.
Tel.: +36 1 460 1030
Fax: +36 1 460 1050
officebudapest.hu@equans.com

Kirendeltség: 9024 Győr, Hunyadi u. 14.
Tel.: +36 96 335 816, +36 96 526 805
Fax: +36 96 528 654
officegyor.hu@equans.com