1. Címlap
  2.  » 
  3. Engie Magyarország
  4.  » 
  5. Hírek
  6.  » Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap
augusztus 31, 2021
Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap
Az Európai Mobilitási Hét a társadalmi környezettudatosságot, fenntartható közlekedést népszerűsítő rendezvénysorozat, melyet évente szeptember 16. és szeptember 22. között rendeznek meg és csúcspontja a szeptember 22-i Európai Autómentes Nap.

Az önkormányzatok, non-profit szervezetek, vállalatok és iskolák az alábbi fenntartható városi mobilitást elősegítő figyelemfelkeltő tevékenységek szervezésével járulhatnak hozzá a rendezvényhez[1]:

  • Az idei esemény mottója a „Maradj egészséges, közlekedj fenntarthatóan!” – szeptember 16. és 22. között a mottóhoz kapcsolódó programok lebonyolítása.
  • Olyan állandó intézkedés megvalósítása, amely hozzájárul a fenntartható közlekedési döntések meghozatalában (pl. kerékpár hálózat fejlesztése, elektromos kerékpár töltőpontok telepítése, gyalogos övezetek kialakítása vagy bővítése, tömegközlekedési hálózat fejlesztése, bővítése, kerekesszék rámpák kialakítása, online telekocsi- és autómegosztási rendszerek létrehozása)[2].
  • Autómentes Nap szervezése, lehetőleg szeptember 22-én, amely során az elkülönített területet kizárólag a gyalogosok, kerékpárosok és a tömegközlekedéssel utazók számára tartják fent.

Az önkormányzatok a nemzetközi weboldalon való regisztrációval, valamint a polgármester aláírásával ellátott Karta elektronikus úton történő megküldésével (emh@itm.gov.hu) tudják részvételi szándékukat jelezni[3]. A non-profit szervezetek, vállalatok és iskolák a nemzetközi weboldalon tudnak regisztrálni.

Az Európai Bizottság létrehozta az European Mobility Week Award, a Sustainable Urban Mobility Planning (SUMP) Award és az EU Urban Road Safety Award díjat az önkormányzatok kiválóságának elismerésére[4].  Az European Mobility Week Award díjat 2008-ban Budapest nyerte el[5]. A 2020-as év magyarországi résztvevőinek listáját ide kattintva megtekinthetik.

A rendezvénysorozat az évek során világszinten ismertté vált és olyan országok kapcsolódtak be, mint pl. Brazília, Japán vagy Peru.

Minden egyes cselekedet számít, amit a fenntartható városi mobilitás elősegítéséért viszünk véghez, ezért az év során bármikor[6] lehetőség adódik arra, hogy a regisztrációt követően egy űrlap kitöltésével sikertörténetünket megosszuk, amely felkerül az összesített listára[7].

 

Források:

[1] https://mobilityweek.eu/registration/

[2]https://mobilityweek.eu/fileadmin/user_upload/materials/participation_resources/2020/2020_EMW_Participation_Report.pdf

[3] https://emh.kormany.hu/a-kampanyrol

[4] https://mobilityweek.eu/about/

[5] https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_09_306

[6] https://mobilityweek.eu/about-mobilityactions/

[7] https://mobilityweek.eu/registered-actions/?year=2020

HÍREK

1

Geotermikus energiahasznosítás izlandi módra

Izland a vulkánok, gejzírek, fjordok, vízesések, jégtakarók által uralt szigetország. Területének nagysága meghaladja Magyarországét, azonban lakosainak száma közel ötöde Budapestnek. Az ország energiaszükségletének 90%-át a geotermikus energia elégíti ki.

Fenntartható utazás

A turisztikai szezon közeledtével érdemes elgondolkodni azon, hogy miként szervezzük nyaralásunkat aszerint, hogy minél környezetkímélőbb legyen a bolygó számára.

Passzold vissza, Tesó!

Ha megszabadulna a használaton kívüli nyomógombos és okostelefonjától, GPS készülékétől, tablettől vagy ezen eszközök tartozékaitól, akkor megteheti a 2022. március 22. – június 15. között zajló Passzold vissza, Tesó! kampány során.

VÉLEMÉNYEK

1

KAPCSOLAT

1

ENGIE Magyarország Kft.

Székhely: 1191 Budapest, Üllői út 206.
Tel.: +36 1 460 1030
Fax: +36 1 460 1050
officebudapest.hu@equans.com

Kirendeltség: 9024 Győr, Hunyadi u. 14.
Tel.: +36 96 335 816, +36 96 526 805
Fax: +36 96 528 654