1. Címlap
  2.  » 
  3. Engie Magyarország
  4.  » 
  5. Hírek
  6.  » Fenntartható vásárlási szokások kialakítása
december 19, 2021
Fenntartható vásárlási szokások kialakítása
Vásárlásainkat alakíthatjuk úgy, hogy figyelembe vesszük annak az egészségre, társadalomra és környezetre gyakorolt hatásait.

Helyi termék vásárlása

A helyi termékek megvásárlását követő szállítás alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátást eredményez.

Csomagolásmentes üzletek választása

A csomagolásmentes üzletek a hulladékmentességre törekednek, ezért a megvásárolni kívánt termékeket főként a saját tárolónkba tölthetjük bele, az előre csomagolt termékek pedig fenntarthatóbb csomagolással rendelkeznek[1]. Az alapanyagok (pl. olajok, lisztek, pelyhek, termelői méz) mellett többek között magvakat, hüvelyeseket, tésztákat, tejtermékeket, teákat, fűszereket, aszalványokat, natúr kozmetikumokat és tisztítószereket is beszerezhetünk.

Energiaosztály figyelembevétele

Televízió, mosogatógép, mosógép, hűtőszekrény, sütő vásárlása esetén vegyük figyelembe, hogy milyen energiaosztályba sorolták a megvásárolni kívánt terméket, mivel a besorolás jelzi annak energiahatékonyságát. Az Európai Unióban 2021. március 1-től új címkék kerültek bevezetésre, ahol A-tól G-ig terjedő skálán jelzik, hogy a termékek milyen energiaosztályba tartoznak[2].

Lassabb kiszállítási opció választása online rendelés alkalmával

Amennyiben online rendelést adunk le kiszállítással, és a kereskedőknek elegendő idejük áll rendelkezésre, hogy a szállításra szánt termékkel teljesen megtöltsenek egy kisteherautót, akkor az alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátást eredményez[3]. Akármilyen csábítónak is tűnik, lehetőleg hanyagoljuk az aznapi vagy másnapi szállítási opció választását.

Tudatos ruhatár-kialakítás

A ruhavásárlásnál törekedjünk arra, hogy inkább kevesebb ruhadarabbal rendelkezzünk, amelyek variálhatóak egymással, minőséges, természetes szövetszálakból álljanak, a szintetikus anyagok helyett. A használtruha boltokban is érdemes szétnézni. Léteznek fenntartható, etikus ruha márkák, amelyek amellett, hogy tőrödnek a környezettel, tisztességesen megfizetik a dolgozóikat és a teljes ellátási láncuk átlátható[4].

Kevesebb hús, több zöldség fogyasztása

Az állattenyésztésből eredő üvegházhatású gázok kibocsátásának mennyisége meghaladja a növényi eredetű fehérjetermesztésből eredő üvegházhatású gázok kibocsátását[5].

 

Forrás:

[1] https://greendex.hu/csomagolasmentes_bolt/

[2] https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_21_818

[3] https://www.nytimes.com/wirecutter/blog/shop-online-sustainably/

[4] https://www.earthday.org/toolkit-how-to-shop-for-your-clothes/

[5] https://totaste.com/eating-sustainably/

HÍREK

1

Geotermikus energiahasznosítás izlandi módra

Izland a vulkánok, gejzírek, fjordok, vízesések, jégtakarók által uralt szigetország. Területének nagysága meghaladja Magyarországét, azonban lakosainak száma közel ötöde Budapestnek. Az ország energiaszükségletének 90%-át a geotermikus energia elégíti ki.

Fenntartható utazás

A turisztikai szezon közeledtével érdemes elgondolkodni azon, hogy miként szervezzük nyaralásunkat aszerint, hogy minél környezetkímélőbb legyen a bolygó számára.

Passzold vissza, Tesó!

Ha megszabadulna a használaton kívüli nyomógombos és okostelefonjától, GPS készülékétől, tablettől vagy ezen eszközök tartozékaitól, akkor megteheti a 2022. március 22. – június 15. között zajló Passzold vissza, Tesó! kampány során.

VÉLEMÉNYEK

1

KAPCSOLAT

1

ENGIE Magyarország Kft.

Székhely: 1191 Budapest, Üllői út 206.
Tel.: +36 1 460 1030
Fax: +36 1 460 1050
officebudapest.hu@equans.com

Kirendeltség: 9024 Győr, Hunyadi u. 14.
Tel.: +36 96 335 816, +36 96 526 805
Fax: +36 96 528 654