1. Címlap
  2.  » 
  3. Engie Magyarország
  4.  » 
  5. Hírek
  6.  » Hulladék lett a maszkból?
április 20, 2021
Hulladék lett a maszkból?
A szájmaszk lett a koronavírus-járvány terjedése elleni küzdelem egyik legfontosabb eszköze, amiből sokan naponta többet is elhasználnak. Sajnos ebből adódóan rengeteg felgyülemlett nem újrahasznosítható maszk és gumikesztyű landol a szelektív hulladékok között vagy az utcán, a földre eldobva.
Arcmaszk_szemét

Azzal, hogy az emberek az elhasznált maszkokat a szelektív hulladék gyűjtőkbe dobják, a szemétválogatóba kerülnek, így nem csak több órányi munka hárul az ott dolgozókra, de az életüket is veszélyeztetjük ezzel, hiszen nem tudni, hogy mely maszk viselője lehetett fertőzött. Ebből következően megállapították, hogy a maszk és a gumikesztyű is a veszélyes hulladék kategóriába sorolható. Egy újrahasznosítással foglalkozó portugál cég adatai szerint két óra alatt három zsáknyi maszkot és kesztyűt szednek ki az újrahasznosítható hulladékok közül.[1]

Az arcmaszkot helyesen dupla szemeteszsákban, 2 nap pihentetés után kell kihelyezni a kommunális hulladékgyűjtőbe!

Arcmaszk

A használt és nem megfelelően gyűjtött szájmaszk azonban nemcsak az egészségügyi kockázatot jelent.
Mivel a szájmaszk műanyagot tartalmaz, nehezen bomlik le, így súlyos és komoly károkat okoz a természeti környezetben, veszélyeztetve ezzel az ökoszisztéma és az állatok élővilágát.

A szabálytalanul hátrahagyott hulladék könnyen a csatornákba kerülhet, ahonnan pedig az élővízekbe, folyókba, tengerekbe, óceánba juthat. A The Guardian egyik cikkéből kiderül, hogy az elmúlt egy év alatt folyamatosan tisztítják az úgynevezett „Covid-hulladékoktól” (kesztyű, maszk, kézfertőtlenítő) a Földközi-tengert (https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=60vDnOeAcoA&feature=emb_logo&ab_channel=GuardianNews). Ameddig azonban homokba dugjuk a fejünket és tovább folytatódik a nemtörődömség, addig hiábavaló ez az erőfeszítés.[2]

Annak érdekében, hogy az emberek ne dobálják el a maszkokat, már több ország is intézkedést hozott. Franciaországban például 330 eurós büntetésre, Rómában pedig 550 eurós bírságra számíthat az, aki eldobja a védőfelszerelését!

Kérjük, hogy Ön is a megfelelő módon kezelje és ártalmatlanítsa, mielőtt a kommunális hulladékba helyezi a szájmaszkot és a gumikesztyűt!

[1]https://www.egf.pt/en/media/covid-19/

[2]https://www.theguardian.com/environment/2020/jun/08/more-masks-than-jellyfish-coronavirus-waste-ends-up-in-ocean

HÍREK

1

Geotermikus energiahasznosítás izlandi módra

Izland a vulkánok, gejzírek, fjordok, vízesések, jégtakarók által uralt szigetország. Területének nagysága meghaladja Magyarországét, azonban lakosainak száma közel ötöde Budapestnek. Az ország energiaszükségletének 90%-át a geotermikus energia elégíti ki.

Fenntartható utazás

A turisztikai szezon közeledtével érdemes elgondolkodni azon, hogy miként szervezzük nyaralásunkat aszerint, hogy minél környezetkímélőbb legyen a bolygó számára.

Passzold vissza, Tesó!

Ha megszabadulna a használaton kívüli nyomógombos és okostelefonjától, GPS készülékétől, tablettől vagy ezen eszközök tartozékaitól, akkor megteheti a 2022. március 22. – június 15. között zajló Passzold vissza, Tesó! kampány során.

VÉLEMÉNYEK

1

KAPCSOLAT

1

ENGIE Magyarország Kft.

Székhely: 1191 Budapest, Üllői út 206.
Tel.: +36 1 460 1030
Fax: +36 1 460 1050
officebudapest.hu@equans.com

Kirendeltség: 9024 Győr, Hunyadi u. 14.
Tel.: +36 96 335 816, +36 96 526 805
Fax: +36 96 528 654