1. Címlap
  2.  » 
  3. Engie Magyarország
  4.  » 
  5. Hírek
  6.  » Hulladékok és távoktatás
április 30, 2020
Hulladékok és távoktatás
Múlt havi cikkünkben belekóstoltunk a távoktatás és a digitális tananyagok világába a szülő szemszögéből. Bár az iskolai szezonnak lassan vége, a kialakult járványügyi helyzet miatt rengeteg digitális verseny, valamint érdekes program kitolódott és eltolódott, így, ha azt szeretnénk, hogy gyermekünk a nyár elején valami olyanban is megmérettesse magát, ami nem csak számára izgalmas, de hasznos tudást is hoz, nosza rajta! Az alábbi javaslatok közül biztosan talál mindenki olyat, amivel kreatívan és konstruktívan is lekötheti a fiatalok energiáit.
Zöld

Fenntarthatósági Témahét és a ZöldOkos kupa

Mint a legtöbb fenntarthatósági versenyt szervező közösség, a PontVelem is online elérhetővé tette a korábbi évek tanulmányi versenyeit és játékos feladatait. 2020. április 20-tól a ZöldOkos Kupa 2018-2020. évi online fordulói regisztráció nélkül, bárki számára kitölthetők a ZöldOkos Kupa honlapján.

A megoldások alapján minden diák önmaga ellenőrizheti az eredményt, és e-mailben elküldheti tanárának. Az 5-8. osztályosok számára készített játékos feladatok a fenntarthatóság különböző témáit érintik.

Az egyes témák között találunk játékos és elgondolkodtató feladatokat is a természetvédelem, energiatakarékosság, klímavédelem, egészséges életmód és a szelektív hulladékgyűjtés témaköreiből is.

Emellett a Fenntarthatósági Témahét korábbi tananyagai is elérhetőek a szervező holnapján, hasonló tematikában. A tananyagok mindegyike az Oktatási Hivatal által jóváhagyott képzési anyag, részletes óratervvel a szülők és a tanárok számára.

Magyar Innováció és Hatékonyság Kft. iskolai tananyagai

Az egyes, korábbi évek tananyagai színes kísérleteket és rengeteg ábrás magyarázatot tartalmaznak, több olyan játékos, vagy ismeretterjesztő feladattal, melyek segítségével saját kutatómunkában mélyedhetnek el a fenntarthatóság és napjaink izgalmas témáinak kérdéseiben (pl.: Mi kell egy okos városhoz? Hogyan lehet fenntartható a nagyvárosi közlekedés? Miért fontos, hogy a lehető legtöbbet kerékpározzunk, vagy használjuk a tömegközlekedést? Mi a különbség a villámárvíz és az árvíz között?) Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket vetünk fel és válaszolunk meg a gyermekek segítségével, közérthető módon.

Pl.: Mit takar a dolgok internete (Internet of things) és miért fontos a sok kütyü egy város életében?

A tananyagok regisztráció után érhetőek el, kattintson ide.

A Mi6 NKft. emellett kreatív versenyt is hirdet a hallgatóknak, melyek témája a víz és a fenntarthatóság

Lehetséges (de nem kötelező) altémák: csapvíz használat, csatorna használat, esővíz hasznosítás, tudatos öntözés, vízi előhelyek, akiknek a tiszta vizet köszönhetjük. A rajz szólhat egy témáról, de megjeleníthet egy folyamatot, egy történetet vagy egy előtte- utána vagy múlt-jövő állapotot.

A fotó vagy fotókollázs lehet egy csöpögő csap, egy zuhany vs. kád fotó is, illetve lehet korábbi (nyaralási, túrázós stb.) képeket is használni!

Lehetséges (de nem kötelező) altémák: csapvíz használat, csatorna használat, esővíz hasznosítás, tudatos öntözés, vízi előhelyek, akiknek a tiszta vizet köszönhetjük. Az akcióterv szólhat egy témáról, de megjeleníthet egy folyamatot, egy történetet vagy egy előtte-utána, vagy múlt-jövő állapotot. A hallgatók feladata megbeszélni osztályukkal, barátaikkal és megvitatni (akár Skype-on), hogy melyik a legjobb akcióterv és miért. A csoportok által legjobbnak vélt terveket beküldés után a MI6 munkatársai értékelik és a legjobb terveket külön díjazásban is részesítik.

  • Az Örkény István inspirálta vízi egypercesek novellapályázat az irodalom iránt fogékony diákoknak szól. Lehetséges (de nem kötelező) altémák: csapvíz használat, csatorna használat, esővíz hasznosítás, tudatos öntözés, vízi előhelyek. A novellapályázat célja, hogy 1-2 oldalas fogalmazásokban egy-egy élethelyzetet, vagy mikrovilágot mutasson be, amin keresztül a vállalkozó szellemű diákok a víz fontosságát mutatják be világunkban.

Mint látható, az egyes korcsoportok számára változatos és érdekes feladatokat tartalmazó ötletekkel állhatunk elő, ráadásul úgy, hogy a szülőnek nincs sok dolga a gyermek felügyeletével, hiszen a legtöbb esetben az alkotók a jó megoldásokat is mellékelték az egyes online feladathoz. Legyen szó tehát, rajzról, fotóról, mozgófilmről, vagy kiselőadás készítéséről, online versenyről vagy az írói véna és az „aranytoll” megcsillogtatásáról, az 1-12. osztályos korosztály számára is tudunk érdekes feladatokkal szolgálni.

HÍREK

1

Geotermikus energiahasznosítás izlandi módra

Izland a vulkánok, gejzírek, fjordok, vízesések, jégtakarók által uralt szigetország. Területének nagysága meghaladja Magyarországét, azonban lakosainak száma közel ötöde Budapestnek. Az ország energiaszükségletének 90%-át a geotermikus energia elégíti ki.

Fenntartható utazás

A turisztikai szezon közeledtével érdemes elgondolkodni azon, hogy miként szervezzük nyaralásunkat aszerint, hogy minél környezetkímélőbb legyen a bolygó számára.

Passzold vissza, Tesó!

Ha megszabadulna a használaton kívüli nyomógombos és okostelefonjától, GPS készülékétől, tablettől vagy ezen eszközök tartozékaitól, akkor megteheti a 2022. március 22. – június 15. között zajló Passzold vissza, Tesó! kampány során.

VÉLEMÉNYEK

1

KAPCSOLAT

1

ENGIE Magyarország Kft.

Székhely: 1191 Budapest, Üllői út 206.
Tel.: +36 1 460 1030
Fax: +36 1 460 1050
officebudapest.hu@equans.com

Kirendeltség: 9024 Győr, Hunyadi u. 14.
Tel.: +36 96 335 816, +36 96 526 805
Fax: +36 96 528 654