1. Címlap
 2.  » 
 3. Engie Magyarország
 4.  » 
 5. Hírek
 6.  » Passzívházak és Zéró Energiaházak – kishatározó
július 31, 2020
Passzívházak és Zéró Energiaházak – kishatározó
Bár első pillantásra különböznek egymástól, napjaink metropoliszai, a harmadik világban, Ázsiában és Európában számos hasonló kihívással kell megküzdjenek (elárulunk egy titkot, kicsiben ez hazánkban is megjelenik).
Napelem a tetőn

Ezek a kihívások a következők:

 • Az ingatlanok jelentette energiaéhség növekedése (van olyan nagyvárosi utca New Yorkban, ahol az utca energiafogyasztása magasabb, mint egy hazai 50.000 fős településé)
 • Az urbanizációval járó tömeg sűrűbb és jobb minőségű városi szolgáltatásokat (pl. közlekedés) igényel
 • Míg sokszor az alapszolgáltatások biztosítása is kihívást jelenthet a jövőre nézve (pl. vízellátás aszály idején)

A városi szintű komplex geospaciális tervezési megoldásokkal és integrált fejlesztéssel orvosolható a probléma, azonban az egyén szintjén is tehetünk a fenntarthatóságért.

Van megoldás az energiaéhségre?

Bár a harmadik világbéli giga agglomerációk problémáját nem oldja meg, az energiaéhség csökkentésére és az ésszerű, fenntartható élettér kialakítására világunk ezen szegletében már létezik megoldás, ezek a passzívházak, vagy testvéreik a közel nulla energiafogyasztású épületek.

Mi is az a passzívház?[1]

„A passzívház a világ több országában az energiatakarékos épületekre alkalmazott németországi minősítési rendszer. Definíciója szerint: A passzívház olyan épület, amelyben a kényelmes hőmérsékletet biztosítása (ISO 7730) megoldható kizárólag a levegő frissen tartásához megmozgatott légtömeg után fűtésével vagy után hűtésével, további levegő visszaforgatása nélkül. Az első passzívház 1990-ben épült fel, és Németországon kívül leginkább Ausztriában és Svájcban, valamint a Skandináv országokban kedveltek, számuk rohamosan nő világszerte.”

Bár a relatíve száraz megfogalmazás nem árul el sokat, a trükk ezen épületek szerkezetébren és az alkalmazott épületgépészeti megoldásokban keresendő:

 • Lehetőség szerint minél nagyobb mennyiségű megújuló energia használata, megfelelő tájolással akár téli hónapokban is hasznosítható a nap energiája, jellemzően az adott országok szabályozásától függően az egyes passzívházaknál az alábbi megújuló energiás rendszereket találjuk meg:
   • Napelem
   • Napkollektor
   • Házi kis szélerőmű
   • Hőszivattyú
   • Biomassza rendszer
 • A nyári hővédelem biztosítása megfelelő árnyékolók telepítésével, vagy aktív hűtéssel történik, melynek energiaellátását lehetőleg megújuló forrásból biztosítjuk
 • Extra hőszigetelés biztosítása és szinte hőhídmentes szerkezetek tervezése, amely többlégkamrás nyílászárókat és modern szigetelési formákat (pl. vákuumpanel, vagy grafit szigetelés) jelent (ilyen elemek például a 3 rétegű, nemesgázzal töltött üvegezésű hőszigetelt ablakszerkezetek)
 • Nagy hatékonyságú szellőző berendezés hőcserélővel, legtöbbször földhő hasznosítással
 • Többfajta fűtési megoldás alkalmazása a kényelmes hőérzet biztosításához (pl. padló és falfűtés)

Az élet azonban a passzívháznál sem áll meg, testvéreik a karbon semleges házak, vagy angol szakszóval élve NZEB-k (nearly zero energy buildings) tovább fokozzák a hatékonyságot, és a fűtés mellett az ingatlan teljes üzemeltetését (villamos energia, friss levegő, karbantartás, stb.) igyekeznek karbonsemlegessé tenni, általában további megújuló erőforrások integrációjával úgy tervezve, hogy a zöld energia termelése az ingatlannak az év minden szakában elérje vagy meg is haladja annak fogyasztását.

Emellett, a karbon semleges házak esetében további drasztikus megoldásokat is tapasztalhatunk, mint például a zöld tető és egyéb természetes hűtési és fűtési technológiák alkalmazása, ami nem csak esztétikussá, de fenntarthatóvá is teszi egy épület üzemeltetését.

Zöld tető1. ábra – Példa egy zöld tető alkalmazására[2]

Az alábbi két ábrán pedig a karbon semleges ház koncepciónak a kertesházak esetében tapasztalható megjelenését láthatjuk:

PasszívházPasszívház

2. Ábra: A karbon semleges házak sematikus modellje[3]

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Képzeljük el, saját lakásunk havi villamos energia fogyasztását, ami családonként 150 kWh havonta, és 1,8 MWh évente. Ha ezt egy 10.000 lakásból álló lakóközösségre vetítjük, melyet nagyvárosaink egy-egy kerületében megtalálunk, akkor csak a villamosenergia fogyasztással járó energiaigény 18.000.000 MWh, azaz 18 GWh. Hazánkban egy MWh villamos energia előállítása 0,36 tonna szén-dioxid képződésével jár, így gyors számolással rájöhetünk, hogy csak a lakosok villamosenergia fogyasztása évente 6.4 millió tonna szén-dioxid légkörbe jutásáért felelős.

10.000 karbon semleges ház vagy passzívház, amennyiben nem csak fűtését, de villamos energia termelését is optimalizálja, ennek töredékét (passzívházként jellemzően negyedét, karbon semleges házként pedig SEMMIT nem!) juttatja csak a levegőbe.

Megéri tehát az ingatlanokat passzívházzá alakítani? A környezetünk szemszögéből biztosan.

Források:

[1]https://passiv.de/  A letöltés ideje: 2020.07.03 22:30

[2]https://ezermester.hu/cikk-7333/Extenziv_zoldteto_a_maganhazakon

[3]https://zoldhazepites.hu/passzivhaz/  valamint https://www.energyintime.eu/nearly-zero-energy-standard-2050-eu-half-dream-half-reality/ 2020.07.03 22:28

HÍREK

1

Geotermikus energiahasznosítás izlandi módra

Izland a vulkánok, gejzírek, fjordok, vízesések, jégtakarók által uralt szigetország. Területének nagysága meghaladja Magyarországét, azonban lakosainak száma közel ötöde Budapestnek. Az ország energiaszükségletének 90%-át a geotermikus energia elégíti ki.

Fenntartható utazás

A turisztikai szezon közeledtével érdemes elgondolkodni azon, hogy miként szervezzük nyaralásunkat aszerint, hogy minél környezetkímélőbb legyen a bolygó számára.

Passzold vissza, Tesó!

Ha megszabadulna a használaton kívüli nyomógombos és okostelefonjától, GPS készülékétől, tablettől vagy ezen eszközök tartozékaitól, akkor megteheti a 2022. március 22. – június 15. között zajló Passzold vissza, Tesó! kampány során.

VÉLEMÉNYEK

1

KAPCSOLAT

1

ENGIE Magyarország Kft.

Székhely: 1191 Budapest, Üllői út 206.
Tel.: +36 1 460 1030
Fax: +36 1 460 1050
officebudapest.hu@equans.com

Kirendeltség: 9024 Győr, Hunyadi u. 14.
Tel.: +36 96 335 816, +36 96 526 805
Fax: +36 96 528 654