1. Címlap
 2.  » 
 3. Engie Magyarország
 4.  » 
 5. Hírek
 6.  » Új programokkal bővül a Prevenciós Célú Virtuális Építő Programok rendszere (interjú)
június 30, 2020
Új programokkal bővül a Prevenciós Célú Virtuális Építő Programok rendszere (interjú)
Dr. Molnár Ferenc, a Virtuális Erőmű Program (VEP) tulajdonos- alapítója és csapata új tartalommal bővíti a Prevenciós Célú Virtuális Építő Programok rendszerét (PVÉP), az új kezdeményezés a Virtuális Hulladéklerakó Program névre hallgat. A koncepció kapcsán beszélgettünk a PVÉP jogtulajdonosával.
Dr. Molnár Ferenc
 • Először is kezdjük az elején, mi is az a PVÉP, és hogyan kapcsolódnak hozzá az egyes programok?

A PVÉP valójában egy: „Negatív jövőkép és -céltárgy megelőző program”, amely a megelőzéssel szükségtelenné váló és így nem megvalósuló negatív jövőt építi fel virtuális vizualizációval, a résztvevő közösséggel együtt azok hozzájárulásaiból és annak méretével prezentálja a „sok kicsi sokra megy” és a „baj megelőzése mindig a legjobb és legolcsóbb” elveket követve és díjazva a hozzájárulásokat, valamint az összegyűjtött tudást piaci, szakpolitikai, támogatáspolitikai és közpolitikai (oktatás, fejlesztési) célokra is felhasználva.

A PVÉP első, már 10 éve működő tematikus iterációja, a Virtuális Erőmű Program lényegét az Európai Bizottság egyik szakértője úgy fogalmazta meg 2015-ben, miszerint az egy olyan “unikális társadalmi innováció”, amelynek lényege, hogy nem csupán szemléletformálási céllal gyűjt és rendszerez tudásokat és adatokat, szervez projekteket és köt össze piacokat, de mindezt a tudományosság igénye melletti módszertannal teszi oly módon, hogy a fenntartható fejlődés iráni elkötelezett társadalmi hálózatot és koalíciót épít és terjeszt ki, ráadásul atipikusan olyan keretrendszerben, ahol a belépő szereplők gazdasági értelemben is “win-win” szituációba kerülnek, azaz végső soron nincs ellenérdekelt fél az “új koalícióba” való belépésben.

A PVÉP univerzálisan alkalmazható minden prevenciós relációjú területen – legyen az a klímaügy, az egészségügy, a vízügy, vagy éppen pl.: a hulladék-gazdálkodás kérdése.

A lényege, hogy prezentálhatóvá teszi a negatív jövőt és az annak elkerülésére tett akár legkisebb hozzájárulásokat is – gazdaságilag racionális, emberileg és hozzáállásban “trendi” eredményeket gyűjtve, megosztva, benchmarkolva, peer group-olva és saját hozzájárulással is létrehozva.”

 • Miről szólna ez az új program, a Virtuális Hulladéklerakó?

Módszertani szempontból az új program alapja a hulladékmegtakarítás és célszerű hulladék–felhasználás alapján keletkező – lerakást nem igénylő – hulladék-megtakarítás.

A VHP egy prevenciós társadalmi innovációs program a környezetileg káros hulladékok, ill. hulladék-kezelőrendszerek (pl.: hulladék lerakók) létrehozásának elkerülésére, ill. kiváltásának támogatására – a negatív jövő elkerüléséhez való hozzájárulások közösségbe foglalt virtuálisan vizualizált építésével.” 

Működése: anyaghatékonysági és -takarékossági, hulladék-megelőzési akciók eredményeinek és hulladék-újrahasználati, ill. hasznosítási folyamatok általi kiváltásokkal egy létre sem hozott, vagy más folyamatokban inputként használható, vagy hasznosítható, így szükségtelenné váló hulladék-kezelő művet (magyarországi alapprogramban: hulladéklerakó) épít már csak vizuálisan a résztvevő közösséggel együtt – azok hozzájárulásaiból. Az így létrejövő már csak virtuális hulladéklerakó a növekedésével prezentálja az együttes eredményeket a „sok kicsi sokra megy” elv alapján. Díjazza a hozzájárulásokat, valamint az összegyűjtött tudást piaci, szakpolitikai, támogatáspolitikai és közpolitikai célokra használja. Közösséget szervez és információt, ill. tudást oszt meg

 • Ezek szerint a VHP egy új VEP?

Korántsem. A Virtuális Hulladéklerakó Program nem egyszerűen a tíz éve sikerrel futó VEPTM programunk klónja, és szeretnénk is lekerülni az ilyen jellegű összehasonlítást. Bár mindkét program a Prevenciós Építő programjaink (PVÉP) közé tartozik, nem egymás klónjai. A megközelítést és a módszertant a PVÉP adja, ez a közös módszertani alapja a két programnak, de ahogyan az a későbbiekben a Hulladéklerakó Honlapján is látható lesz, a VHP -ban gyűjtött anyagáramok nem a VEP szerinti elszámolási rendszert alkalmazzák s várhatóan nem is a VEP-nél megszokott pályázati modell szerint lehet tagjává válni az új programunknak. A rendszer a transzparenciára épül és arra, hogy folyamatos együttműködést építsünk ki a partnerekkel, mely a legjobb programok díjazásában csúcsosodik ki ugyan, de számos egyéb közös együttműködést is magában foglal. Legyen szó:

 • Körkörös gazdaságról
 • A fenntarthatósági és klíma akciótervek/stratégiák hulladék és anyagáram vonatkozásairól
 • Uniós finanszírozású programokban való együttműködésről
 • Vagy piaci alapú közös projektmegvalósításról

 • Mikor indul várhatóan a program?

Terveink szerint weboldalunk 2020.július 1-től minden releváns információval az érdeklődők számára rendelkezésre fog állni, míg az első sajtónyilvános rendezvényünket 2020. őszére, a szeptemberi hónapra tervezzük. Utóbbiba sajnos a pandémia esetlegesen megjelenő második hulláma beleszólhat, de ettől függetlenül 2020. őszére már prezentálható iparági jó gyakorlatokat és kiváló hazai teljesítményeket kívánunk bemutatni a nagyközönség számára.

HÍREK

1

Geotermikus energiahasznosítás izlandi módra

Izland a vulkánok, gejzírek, fjordok, vízesések, jégtakarók által uralt szigetország. Területének nagysága meghaladja Magyarországét, azonban lakosainak száma közel ötöde Budapestnek. Az ország energiaszükségletének 90%-át a geotermikus energia elégíti ki.

Fenntartható utazás

A turisztikai szezon közeledtével érdemes elgondolkodni azon, hogy miként szervezzük nyaralásunkat aszerint, hogy minél környezetkímélőbb legyen a bolygó számára.

Passzold vissza, Tesó!

Ha megszabadulna a használaton kívüli nyomógombos és okostelefonjától, GPS készülékétől, tablettől vagy ezen eszközök tartozékaitól, akkor megteheti a 2022. március 22. – június 15. között zajló Passzold vissza, Tesó! kampány során.

VÉLEMÉNYEK

1

KAPCSOLAT

1

ENGIE Magyarország Kft.

Székhely: 1191 Budapest, Üllői út 206.
Tel.: +36 1 460 1030
Fax: +36 1 460 1050
officebudapest.hu@equans.com

Kirendeltség: 9024 Győr, Hunyadi u. 14.
Tel.: +36 96 335 816, +36 96 526 805
Fax: +36 96 528 654