1. Címlap
  2.  » 
  3. Engie Magyarország
  4.  » 
  5. Hírek
  6.  » Távoktatás és hulladékok
március 26, 2020
Távoktatás és hulladékok
A jelenlegi helyzetben sok gyakorló szülő és tanár kollégánkkal folytattunk diskurzust a gyermekek otthoni foglalkoztatásával kapcsolatban. Bár a szóban forgó gyerkőcök életkora erősen változó (óvodástól középiskolába készülő felsősökig), a beszélgetések tárgya minden esetben ugyanaz volt. Hogyan adhatnánk a szülők számára is érthető, a gyerekeknek akár önmaguk által is lefolytatható élvezetes, de mégis tanító feladatokat úgy, hogy közben ne azt érezzék, hogy egy újabb távoktatásos órán ülnek?
Kezek

Tematikának a hulladékot és a víztakarékosságot választottuk, ugyanis tapasztalataink szerint a felnőttek többsége sajnos nem mindig igazodik ki a szelektív kukák színkódolása, vagy a víztakarékossági feladatok megannyi lehetősége között.

A tananyagok mellett, most korcsoportok szerinti bontásban több alternatív, játékos és vicces feladatot is felsoroltunk a gyermekek lekötése érdekében.

A gyűjtésben szereplő összes feladat és játék, illetve további mondókák, versek az alábbi linken érhetőek el: www.mi6.hu/ovodasoknak

Cikkünk első részében az óvodás korcsoporttal foglalkozunk!

Talán az egyik legnehezebben leköthető korcsoport, hiszen (az általános iskolai első osztály, első félévéhez hasonlóan) a feladatokat saját maguk nem tudják elolvasni, így nem lehet teljesen „önműködő” a rendszer.

Számukra a minél több érzékszervet lekötő, rajzos, játékos feladatok a legmegfelelőbbek úgy, hogy közben egészen egyszerű üzeneteket próbálunk közvetíteni (pl.: „Ne szemetelj, mert azzal ártasz a környezetednek”).

A beszélgetések eredményeként három médium lett a módszertani válogatónk nyertese.

YouTube

A Bogyó és Babóca c. meséken kívül rengeteg mese és a gyermekeket lekötő zenés videó elérhető hulladékkezelés témában, ezek közül pár jobb minőségűt javaslunk:
• Az Alma Együttes „Szuperkukák” c. gyerek dal kiválóan foglalja össze a szelektív hulladékgyűjtés alapjait (https://www.youtube.com/watch?v=F3nbjaicE1c)
• Ennél egy fokkal direktebb megfogalmazást használ a KerekMese oldal (https://www.youtube.com/watch?v=wA9_ZeYn1Gg)
• A harmadik tananyag, amely már több interakcióra épít az óvodásokkal, a NándiMese oldal szelektív kukás meséje, illetve Facebook oldalán letölthető színezőket is biztosít a szülők számára, így a gyerekek a mesében látottak alapján kiszínezhetik a szelektív kukákat és a mese szereplőit (https://www.youtube.com/watch?v=MMkNui5qnK8&t=)

Színezők

Pár kattintás után rengeteg olyan színező letölthető, amelyek a hulladékokkal kapcsolatban mesélnek nekik.
• További letölthető színező képeket erre a linkre kattintva érhet el az olvasó.
• Hulladékgyűjtés témájában az FKF Zrt. egy ingyenesen elérhető nyomtatványt tett közzé a fiatal diákok számára, amely komplex feladatmegoldásai miatt az iskolába készülő óvodai nagycsoportosoknak is kiváló feladatot jelenthet.
• A füzethez tartozik a YouTube-on élőszereplős „kukamanó” mesesorozat is, mely ide kattintva érhető el.

Munkafüzet

A munkafüzetet ide kattintva tölthetik le a szülők. A feladatgyűjteményben játékos színezők és párkereső feladatok formájában a gyermekek megtanulhatják a hulladék újrahasznosítás alapjait, a szelektív gyűjtés lényegét és az alapvető hulladékprevenciós gondolatokkal is megismerkedhetnek (pl.: mihez kezdünk a papírcsomagolással), ahogyan a jobb oldali ábrán is látható.

Az itt felsorolt Youtube videók, színezők és feladatok akár hosszú órákra is leköthetik a gyermekeket, ráadásul közben valami újat tanulnak.

Következő cikkünket a Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. alsósoknak és felsősöknek szóló interaktív programjainak bemutatásával folytatjuk, illetve megismerkedünk az értékes díjakkal járó, az osztályok kreativitására épülő rajz és mesepályázatokkal, melyeket az érdeklődők az alábbi linken találhatnak meg: http://www.mi6.hu/verseny

HÍREK

1

Geotermikus energiahasznosítás izlandi módra

Izland a vulkánok, gejzírek, fjordok, vízesések, jégtakarók által uralt szigetország. Területének nagysága meghaladja Magyarországét, azonban lakosainak száma közel ötöde Budapestnek. Az ország energiaszükségletének 90%-át a geotermikus energia elégíti ki.

Fenntartható utazás

A turisztikai szezon közeledtével érdemes elgondolkodni azon, hogy miként szervezzük nyaralásunkat aszerint, hogy minél környezetkímélőbb legyen a bolygó számára.

Passzold vissza, Tesó!

Ha megszabadulna a használaton kívüli nyomógombos és okostelefonjától, GPS készülékétől, tablettől vagy ezen eszközök tartozékaitól, akkor megteheti a 2022. március 22. – június 15. között zajló Passzold vissza, Tesó! kampány során.

VÉLEMÉNYEK

1

KAPCSOLAT

1

ENGIE Magyarország Kft.

Székhely: 1191 Budapest, Üllői út 206.
Tel.: +36 1 460 1030
Fax: +36 1 460 1050
officebudapest.hu@equans.com

Kirendeltség: 9024 Győr, Hunyadi u. 14.
Tel.: +36 96 335 816, +36 96 526 805
Fax: +36 96 528 654