Az élelmiszer-veszteség és -pazarlás alkalmával az előállításhoz szükséges erőforrások (pl. termőtalaj, víz, befektetett munkaóra) is kárba vesznek, s az élelmiszer hulladéklerakókban való elhelyezése üvegházhatású gázok kibocsátásához vezet, aminek jelentős szerepe van a klímaváltozásban[1].
Az Európai Unió 2020-tól megköveteli a tagállamoktól az élelmiszer-hulladékok mérését[2].
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Magyarországon először 2016-ban végzett felmérést 100 háztartás bevonásával a háztartásokban keletkezett élelmiszer-hulladék mennyisége kapcsán, majd 2019-ben megismételte azt 165 háztartás esetében. Míg 2016-ban egy átlagos magyar állampolgár évente 68 kg élelmiszert pazarolt el, addig ez a mennyiség 2019-ben 65 kg volt. Ez mintegy 4%-os csökkenést jelent[3]. Az élelmiszerhulladék közel felét az elkerülhető kategóriába sorolták, ami majdnem 32 kg-ot jelent (pl. pékáruk, friss zöldségek és gyümölcsök, tejtermékek), míg az elkerülhetetlen kicsivel több, mint 47%-ot tett ki, közel 31 kg-ot (pl. tojáshéj, citrusfélék héja, tea filter), a potenciálisan elkerülhető élelmiszerek mennyisége volt a legalacsonyabb (pl. csirkebőr, kenyérhéj)[4].
A Nébih a Maradék nélkül program és a Nem leszek szemét kihívás által törekszik a szemléletformálásra, bevonva a gyermek és a felnőtt lakosságot egyaránt[5].
Az élelmiszer-pazarlás megelőzéséhez többek között olyan lépések járulnak hozzá, mint a[6]:
- tudatos vásárlás,
- az élelmiszer megfelelő tárolása,
- a címkéken szereplő dátumok megfelelő értelmezése (minőségmegőrzési idő, fogyaszthatósági idő),
- komposztálás,
- a maradékok megfelelő tárolása.
Források:
[1] https://www.un.org/en/observances/end-food-waste-day#:~:text=That%20is%20why%2C%20in%202019,promoting%20food%20security%20and%20nutrition.
[2] https://portal.nebih.gov.hu/-/nebih-kutatas-kevesebb-elelmiszert-pazarolnak-a-magyar-haztartasok
[3] https://portal.nebih.gov.hu/-/a-kozosseg-erejevel-az-elelmiszerpazarlas-ellen
[4] https://www.mdpi.com/2071-1050/12/8/3069/htm
[5] https://portal.nebih.gov.hu/-/a-kozosseg-erejevel-az-elelmiszerpazarlas-ellen
[6] https://www.healthline.com/nutrition/reduce-food-waste#TOC_TITLE_HDR_16