1. Címlap
  2.  » 
  3. Engie Magyarország
  4.  » 
  5. Hírek
  6.  » Tegyünk az élelmiszer-pazarlás ellen!
október 29, 2021
Tegyünk az élelmiszer-pazarlás ellen!
Az ENSZ szeptember 29-ét az Élelmiszer-veszteség és – pazarlás elleni küzdelem nemzetközi napjává nyilvánította.

Az élelmiszer-veszteség és -pazarlás alkalmával az előállításhoz szükséges erőforrások (pl. termőtalaj, víz, befektetett munkaóra) is kárba vesznek, s az élelmiszer hulladéklerakókban való elhelyezése üvegházhatású gázok kibocsátásához vezet, aminek jelentős szerepe van a klímaváltozásban[1].

Az Európai Unió 2020-tól megköveteli a tagállamoktól az élelmiszer-hulladékok mérését[2].

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Magyarországon először 2016-ban végzett felmérést 100 háztartás bevonásával a háztartásokban keletkezett élelmiszer-hulladék mennyisége kapcsán, majd 2019-ben megismételte azt 165 háztartás esetében. Míg 2016-ban egy átlagos magyar állampolgár évente 68 kg élelmiszert pazarolt el, addig ez a mennyiség 2019-ben 65 kg volt. Ez mintegy 4%-os csökkenést jelent[3]. Az élelmiszerhulladék közel felét az elkerülhető kategóriába sorolták, ami majdnem 32 kg-ot jelent (pl. pékáruk, friss zöldségek és gyümölcsök, tejtermékek), míg az elkerülhetetlen kicsivel több, mint 47%-ot tett ki, közel 31 kg-ot (pl. tojáshéj, citrusfélék héja, tea filter), a potenciálisan elkerülhető élelmiszerek mennyisége volt a legalacsonyabb (pl. csirkebőr, kenyérhéj)[4].

A Nébih a Maradék nélkül program és a Nem leszek szemét kihívás által törekszik a szemléletformálásra, bevonva a gyermek és a felnőtt lakosságot egyaránt[5].

Az élelmiszer-pazarlás megelőzéséhez többek között olyan lépések járulnak hozzá, mint a[6]:

  • tudatos vásárlás,
  • az élelmiszer megfelelő tárolása,
  • a címkéken szereplő dátumok megfelelő értelmezése (minőségmegőrzési idő, fogyaszthatósági idő),
  • komposztálás,
  • a maradékok megfelelő tárolása.

 

 

Források:

[1] https://www.un.org/en/observances/end-food-waste-day#:~:text=That%20is%20why%2C%20in%202019,promoting%20food%20security%20and%20nutrition.

[2] https://portal.nebih.gov.hu/-/nebih-kutatas-kevesebb-elelmiszert-pazarolnak-a-magyar-haztartasok

[3] https://portal.nebih.gov.hu/-/a-kozosseg-erejevel-az-elelmiszerpazarlas-ellen

[4] https://www.mdpi.com/2071-1050/12/8/3069/htm

[5] https://portal.nebih.gov.hu/-/a-kozosseg-erejevel-az-elelmiszerpazarlas-ellen

[6] https://www.healthline.com/nutrition/reduce-food-waste#TOC_TITLE_HDR_16

HÍREK

1

Fenntartható utazás

A turisztikai szezon közeledtével érdemes elgondolkodni azon, hogy miként szervezzük nyaralásunkat aszerint, hogy minél környezetkímélőbb legyen a bolygó számára.

Passzold vissza, Tesó!

Ha megszabadulna a használaton kívüli nyomógombos és okostelefonjától, GPS készülékétől, tablettől vagy ezen eszközök tartozékaitól, akkor megteheti a 2022. március 22. – június 15. között zajló Passzold vissza, Tesó! kampány során.

Új gyűjtőhelyre kerülnek az italoskartonok Budapesten

A Budapesti Közművek keretében önállóan működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízió döntése alapján 2022. január 1-től az italos kartondobozok gyűjtése a kék helyett a sárga fedelű tartályokba kerülnek át.

VÉLEMÉNYEK

1

KAPCSOLAT

1

ENGIE Magyarország Kft.

Székhely: 1191 Budapest, Üllői út 206.
Tel.: +36 1 460 1030
Fax: +36 1 460 1050
officebudapest.hu@equans.com

Kirendeltség: 9024 Győr, Hunyadi u. 14.
Tel.: +36 96 335 816, +36 96 526 805
Fax: +36 96 528 654
officegyor.hu@equans.com