1. Címlap
  2.  » 
  3. Engie Magyarország
  4.  » 
  5. Hírek
  6.  » Üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése
szeptember 30, 2020
Üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése
Az Európai Unió számos intézkedést vezet be annak érdekében, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével hatékonyan lépjen fel a klímaváltozás ellen. Az éghajlat- és energiacsomag részeként célul tűzte ki, hogy 2030-ra legalább 40 százalékkal csökkenti a károsanyag-kibocsátását az 1990-es adatokhoz képest.
Metró

De mit is nevezünk üvegházhatású gázoknak?

Az üvegházhatású gázok a légkörbe kerülve a melegházakhoz hasonlóan viselkednek: elnyelik a Föld felszínéről visszaverődő napfényt, mintegy csapdába ejtik, és nem engedik, hogy távozzon az űrbe.

Az így létrejövő üvegházhatás felelős a Földön tapasztalható egyenletesen meleg hőmérsékletért, ami lehetővé teszi, hogy a bolygón élet alakuljon ki.

Annak érdekében, hogy a 2030-ra kitűzött cél megvalósuljon, már számos intézkedések születettek az elmúlt években:

  • az iparban keletkező üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez az Unió létrehozta a kibocsátás-kereskedelmi rendszerét (ETS).
  • a többi szektorra vonatkozóan kötelező nemzeti kibocsátási küszöböket határozott meg a tagállamok számára.
  • az EU az erdők szén-dioxidot semlegesítő képességét is használja a klímaváltozás elleni harcban, hiszen az erdők az üvegházhatású gázok 10,9%-át semlegesítik egy évben az EU-ban.
  • csökkentik a gépjárművek szén-dioxid-kibocsátását, ugyanis az EU szén-dioxid-kibocsátásának 15 százalékáért a személygépjárművek és teherautók felelősek.[1]

Ezeken felül már az EU több országa is hozott rendelkezéseket, hogy minél előbb és hatékonyabban tudják kezelni a kibocsátások mértékét.

Az üvegházhatású gázok mértéke  mértéke Európában

Luxemburg üvegházhatású gázkibocsátásának több mint az 50%-a közlekedésből származik, ezért a világ országai között elsőként teljesen ingyenesé tették a tömegközlekedést mindenki számára az egész ország területén. Az ingyenesség az összes vonatra, a buszra és a villamosra egyaránt vonatkozik.

Az intézkedéstől, amit 2020. március 1-jén lépett életbe, az várják, hogy javítani fogja a közlekedés minőségét azáltal, hogy megszünteti a közúti torlódásokat, elősegíti a légszennyezés csökkentését, valamint támogatja az alacsony jövedelműeket.[2]

Rómában ugyan nem lett ingyenes a tömegközlekedés, de itt egy nagyon hatékony módszert találtak ki arra, hogy minél több ember vegye igénybe a metrókat. Olyan jegyautomatákat szereltek fel a metrókban, amelyekből nem pénzért, hanem műanyag PET palackért lehet busz- és metrójegyet vásárolni. Az automaták minden egyes PET palackért 5 cent értékű jóváírást számolnak fel. Az összesítés után pedig a My Cicero alkalmazáson keresztül a felhasználók számlájára kerül az összeg, amelyet bármely jegypénztárnál be lehet váltani.[3]

Források:

[1]https://www.ipcc.ch/sr15/

[2]https://www.handelsblatt.com/politik/international/oepnv-luxemburg-macht-bahn-und-bus-als-erstes-land-kostenlos/25373782.html?ticket=ST-1054938-iVWkZ37X7T4cQTAJ4fdW-ap4

[3]https://www.euronews.com/2019/10/03/rome-metro-offers-trash-for-tickets-to-tackle-plastic-pollution

HÍREK

1

Geotermikus energiahasznosítás izlandi módra

Izland a vulkánok, gejzírek, fjordok, vízesések, jégtakarók által uralt szigetország. Területének nagysága meghaladja Magyarországét, azonban lakosainak száma közel ötöde Budapestnek. Az ország energiaszükségletének 90%-át a geotermikus energia elégíti ki.

Fenntartható utazás

A turisztikai szezon közeledtével érdemes elgondolkodni azon, hogy miként szervezzük nyaralásunkat aszerint, hogy minél környezetkímélőbb legyen a bolygó számára.

Passzold vissza, Tesó!

Ha megszabadulna a használaton kívüli nyomógombos és okostelefonjától, GPS készülékétől, tablettől vagy ezen eszközök tartozékaitól, akkor megteheti a 2022. március 22. – június 15. között zajló Passzold vissza, Tesó! kampány során.

VÉLEMÉNYEK

1

KAPCSOLAT

1

ENGIE Magyarország Kft.

Székhely: 1191 Budapest, Üllői út 206.
Tel.: +36 1 460 1030
Fax: +36 1 460 1050
officebudapest.hu@equans.com

Kirendeltség: 9024 Győr, Hunyadi u. 14.
Tel.: +36 96 335 816, +36 96 526 805
Fax: +36 96 528 654