1. Címlap
  2.  » 
  3. Engie Magyarország
  4.  » 
  5. Hírek
  6.  » V-GO-APP (V-GO)
március 23, 2021
V-GO-APP (V-GO)
Minden várakozáson felüli eredménnyel zárult a Virtuális Erőmű Program (VEP) csapatának „3 K” nevű, hosszú távú oktatás kutatási programjának első, óvodai kísérleti blokkja és ennek eredményeire épülve 2021-ben elindulhat a V-GO-APP (V-GO), amely 1 év alatt 1 millió 25 év alatti fiatalt és több millió teljes lakossági letöltést céloz meg.
V-GO logó

60%-al jobb eredményt értek el a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos attitűdöt mérő záró játékos teszteken a speciális „VEP csomagot” is kapó gyerekek az ilyen tudással nem segített társaiknál a csupán féléves tesztprogram végén.

Az ezen kiemelkedő tapasztalatokra is épülő Virtual – GO – APP, röviden V-GO egy a VEP logóból átváltozó, menő egér (DI-E-GO) segítségével vezeti be a fenntartható fejlődéshez kapcsolódó tudásokba elsősorban a fiatalokat, de rajtuk keresztül szüleiket és nagyszüleiket is – érintve az anyag és energiatakarékosság kérdéseit a háztartásokban, de az egyes munkahelyeken is.

A Kelet-közép Európa vezető fenntarthatósági programját, a Virtuális Erőmű Programot (VEP) üzemeltető Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. (Mi6) idén tavasszal indította útjára a hazánkban és Európában is egyedülálló, hosszú távú, kísérleti fenntarthatósági tudás- és képzési programját a „Korosztályokon Keresztül a Környezetért (3K)” – nevet viselő, a fiatal korosztályok környezeti, fenntarthatósági, klímavédelmi és zöld gazdasággal kapcsolatos értelmi és érzelmi elemeinek elmélyítését célzó kezdeményezést.

A program célja, hogy minden egyes életszakaszban a gyermekek- és fiatal felnőttek aktuális befogadókészségének és képességének megfelelően, érdekes és könnyen befogadható módszerek alkalmazásával nem csak lexikális ismeretek szintjén, hanem a helyes viselkedésformák és érzelmi azonosulási csomagok elsajátításával ösztönözzék első sorban a 3-18, másodsorban a 3-25 éves korosztályt, és rajtuk keresztül (intergenerációs modell) szüleiket és nagyszüleiket, esetlegesen cégeket, és egyéb társadalmi csoportokat a fenntarthatóbb életmód kialakítására.

A kísérlet első, pilot, óvodai korosztályt célzó fázisa a Gárdonyi Óvoda Dinnyési tagintézményében került lebonyolításra még 2020. 2. és 3. negyedévében.

A véletlenszerűen két csoportra bontott intézményben a gyerekek egy része kapott (fókuszcsoport), másik része nem kapott (kontroll csoport) a fenntartható fejlődéshez való pozitív viszonyulását támogató érzelmi és tudás-csomagokat – számukra nem észlelhető módon, az alapprogramjukba elrejtve az üzeneteket és az információkat.

A nem egészen féléves munka végén a szakemberek játékos módon visszamérték az eredményeket, amik önmagukat is meglepték.

A fókuszcsoportban szereplő gyermekek 90%-ánál figyelhettünk meg pozitív viselkedési változást a program végére. Minden egyes visszatérő speciális foglalkozási elem során javult a gyermekek teljesítménye – pl.: már a terembe beérkezve, reggel össze akarták gyűjteni a különféle anyagokat csoportosított módon, amikor pedig egy rejtett szelektív hulladékgyűjtési feladatokat kaptak 80%-ban jó helyre gyűjtötték anyagnemek szerint a szemeteket.

Az egyes foglalkozásokban elrejtett ismétlő kérdések, elvont fogalommagyarázatok mind beépültek a csoporttudatba – sokszor a gyermekektől érdekes kérdéseket és további magyarázandó igényeket kaptak a programban résztvevő szakértő és óvodai kollégák, azaz erősödött és gyermekek téma iránti kíváncsisága és aktív érdeklődése.

A fókuszcsoportba bevont gyerekek átlagosan 60%-al jobban és egyben gyorsabban teljesítettek a záró játékos felmérőn a kontrollcsoportnál – ezen belül az érzelmi elemekre fogékonyabb lánycsapat kiugró, 75%-kal jobb eredményt ért el.

A fókuszcsoportban a kontroll csoporthoz viszonyítva sokkal jobban működött a csoport viselkedés és dinamika: a tagok és az alcsoportok is sok esetben segítették egymást.

„A célunk, hogy a fenntartó fejlődéshez való viszonyt ne, mint egy tananyagot, ne mint egy oktrojált tudást, hanem mint attitűdöt és értéket adjuk át a társadalom tagjainak a legfiatalabb korosztálytól egészen a felnőttekig” – „lehetőleg az életkornak megfelelő formában is felületeken, erősen építve a digitalizáció és a virtuális világ által nyújtott lehetőségekre” – nyilatkozta Dr. Molnár Ferenc a VEP tulajdonosa és ügyvezetője.

„Az óvodai pilot programunk ennek egy olyan, játékos eszközökkel és csoportos foglalkozásokkal segített első része, amelyben a kicsik számára izgalmas és könnyen befogadható formában mutatják be világunk változását és annak összefüggéseit a fenntarthatóság fogalomkörével – nem elsősorban az IQ-ra orientálva, hanem sokkal inkább az EQ-t és egyéb a fenntartható viselkedéshez nélkülözhetetlen elemeket (csoport-dinamika, kooperációs-készség stb.) erősítve” – tette hozzá az ötletgazda.

„A foglalkozásokon a gyermekek igényeinek megfelelően verske, mondókák, mesék, közös barkácsolás és játékos foglalkozások keretében igyekeztünk őket megismertetni a szelektív hulladékgyűjtés helyes fortélyaival, a hulladékok életútjával a körkörös gazdaság modelljében, illetve az olyan alapvető viselkedés formákkal, hogy miért nem szabad szemetelnünk például az utcán, az óvodában vagy a természetben” – nyilatkozta Oletics Zoltán a program vezető szakértője.

A VEP szakemberei a pandémia alatt több más innovációval együtt előkészítettek egy olyan digitális keretrendszert (V-GO), amely web-es és APPlikációs megoldással egyaránt működtethetően, fiatalosan és vonzón épít fenntartható közösségeket.

A V-GO a most április 19-én induló Fenntarthatósági Témahéten (FTH) debütál majd az iskolások körében és célja, hogy 1 év alatt 1 millió 25 év alatti fiatalt és több millió teljes lakossági partner töltse le, és használja aktívan, emellett pedig eszköze lehet majd az első Kárpát-medencei Digitális Fenntarthatósági Népfőiskolának is (EKDF), melynek tudástára már a legkisebbeket képzőktől a felnőttekig mindenki részére szabadon elérhetővé lesz.

HÍREK

1

Geotermikus energiahasznosítás izlandi módra

Izland a vulkánok, gejzírek, fjordok, vízesések, jégtakarók által uralt szigetország. Területének nagysága meghaladja Magyarországét, azonban lakosainak száma közel ötöde Budapestnek. Az ország energiaszükségletének 90%-át a geotermikus energia elégíti ki.

Fenntartható utazás

A turisztikai szezon közeledtével érdemes elgondolkodni azon, hogy miként szervezzük nyaralásunkat aszerint, hogy minél környezetkímélőbb legyen a bolygó számára.

Passzold vissza, Tesó!

Ha megszabadulna a használaton kívüli nyomógombos és okostelefonjától, GPS készülékétől, tablettől vagy ezen eszközök tartozékaitól, akkor megteheti a 2022. március 22. – június 15. között zajló Passzold vissza, Tesó! kampány során.

VÉLEMÉNYEK

1

KAPCSOLAT

1

ENGIE Magyarország Kft.

Székhely: 1191 Budapest, Üllői út 206.
Tel.: +36 1 460 1030
Fax: +36 1 460 1050
officebudapest.hu@equans.com

Kirendeltség: 9024 Győr, Hunyadi u. 14.
Tel.: +36 96 335 816, +36 96 526 805
Fax: +36 96 528 654