1. Címlap
  2.  » 
  3. Engie Magyarország
  4.  » 
  5. Hírek
  6.  » Virtuális Erőműből Virtuális Erdő
2021.06.23.
Virtuális Erőműből Virtuális Erdő
A pandémia alatt minden korábbinál nagyobbat növő Virtuális Erőmű Program (VEP) partnerei által megtakarított CO2 mennyisége mára olyan mértéket ér el, hogy az egyenértékű egy közel 400 ezer hektáros kontinentális erdősítéssel, vagy 3-3,5 millió tölgyfa ültetésével – azaz CO2 alapon nagyságrendileg kiváltja a teljes tervezett magyar erdősítési program nagyságát.
Fák

Kelet-Közép Európa vezető fenntarthatósági keretprogramja a VEP, amit az EU a TOP3 energiahatékonysági kezdeményezése közé választott, és mára Interreg Europe és ENSZ mintaprojekt is, eddigi eredményeit egy soha fel nem épülő szennyező erőműben fejezi ki. Ez a program megtakarításokból épülő, szerencsére csupán „virtuális erőmű”, amely jelenleg a 4. legnagyobb erőmű lenne hazánkban, ha megépült volna, de a jelenlegi növekedési ütem alapján az őszi, parlamenti díjátadóig lehetséges, hogy a 2030-as cél elérése is megvalósul, azaz fél év múlva már a 2. helyre lép előre a Paks után.

Egy karbon-kutatási mintaprojekt keretében a VEP szakembereinek most lehetősége nyílt arra, hogy az erőművi eredményeket ne csak „negatív”, hanem „pozitív” módon is kiszámíthassák, ezzel is adva egy új, és talán még képiesebb és közérthetőbb megértési módot a fenntartható fejlődés érdekében tett munkájuknak. Ez az új mérték a Virtuális Erdő, vagy pontosabban: a „virtuális erdő egyenérték”, azaz annak az erdőtelepítési mennyiségnek a nagysága, amely teljes élettartama alatt a VEP-el elért CO2-megtakarításokkal összességében egyenértékű CO2-t tudna megkötni.

A (tölgy)fa-mértékben meghatározott számok még a VEP tulajdonosát is meglepték. „Magunk sem gondoltuk volna, hogy Magyarország erdőterületeinek (kb. 1.930.000 ha) közel 1/5-ét, 400 ezer ha-t, egyben a 20%-ról 25%-pontra való erdősítés kormányzati tervével közel azonos mértékű eredményt értünk el a programunkkal – annak a CO2-megtakarítást, kiváltást tekintve” – nyilatkozta Molnár Ferenc a VEP tulajdonos-ügyvezetője.

„Az elképesztő eredmény, amely már most 3-szor nagyobb mint az 1 millió fa ültetését néhány éve kitűző civil kezdeményezés célszáma, elsősorban nem a VEP csapatának, hanem annak a fenntarthatósági közösségnek köszönhető, akik áldozatos munkájuk révén ezek a megtakarítások megszülettek: az egyes vállalatoktól, az önkormányzatokon és közintézményeken keresztül a legkisebb magánházakig” – tette hozzá Molnár, aki azt is kiemelte: „nem szabad elfelejtenünk azt sem, hogy a fák és erdőink értékét nem, vagy nem csak a CO2 megkötő képességük adja. Az erdők klímaszabályozási, ökoszisztéma stabilizáló és számos egyéb pozitív hatását a Virtuális Erdő nem tudja teljes körűen biztosítani, de egy komoly lépés annak az irányába, hogy képszerűvé és közérthetővé tegyük a széles nyilvánosság számára is a „sok kicsi sokra megy” elvét és a közösségi összefogásban rejlő elképesztő erőt és lehetőséget”.

A fák és a növények védelme és fontossága kapcsán a VEP tulajdonosa beszélt arról is, hogy 2020-ban indította újtára komplex népegészségügyi programját: a Virtuális EgészségKözpont Programot (VEK), melynek célja a mozgás- és táplálkozás, illetve a higiéniás lehetőségek fejlesztésével és kiterjesztésével az egészségesen eltöltött életidő növelése. A VEK egyik fontos része az ún. „planetáris egészség” modul, melynek fókuszában a természet és az ember, ill. szűkebben az erdők és az emberek kapcsolatából levezetett mozgási, keringési, pszichés és egyéb gyógyító és egészségmegőrző elemek állnak.

HÍREK

1

Geotermikus energiahasznosítás izlandi módra

Izland a vulkánok, gejzírek, fjordok, vízesések, jégtakarók által uralt szigetország. Területének nagysága meghaladja Magyarországét, azonban lakosainak száma közel ötöde Budapestnek. Az ország energiaszükségletének 90%-át a geotermikus energia elégíti ki.

Fenntartható utazás

A turisztikai szezon közeledtével érdemes elgondolkodni azon, hogy miként szervezzük nyaralásunkat aszerint, hogy minél környezetkímélőbb legyen a bolygó számára.

Passzold vissza, Tesó!

Ha megszabadulna a használaton kívüli nyomógombos és okostelefonjától, GPS készülékétől, tablettől vagy ezen eszközök tartozékaitól, akkor megteheti a 2022. március 22. – június 15. között zajló Passzold vissza, Tesó! kampány során.

VÉLEMÉNYEK

1

KAPCSOLAT

1

ENGIE Magyarország Kft.

Székhely: 1191 Budapest, Üllői út 206.
Tel.: +36 1 460 1030
Fax: +36 1 460 1050
officebudapest.hu@equans.com

Kirendeltség: 9024 Győr, Hunyadi u. 14.
Tel.: +36 96 335 816, +36 96 526 805
Fax: +36 96 528 654