1. Címlap
  2.  » 
  3. Fenntarthatóság
  4.  » Fenntartható fejlődés és üzleti tevékenység
2018 márc 14
Fenntartható fejlődés és üzleti tevékenység
Szerző: Anne Chassagnette
Hogyan hasznosítja az ENIGE a szakértelmét iparágvezetőként, annak érdekében, hogy közvetlenül foglalkozzon azokkal a társadalmi kérdésekkel, amelyek a saját szakértői készségeivel kapcsolatosak?

A kormány által tavaly októberben bejelentett PACTE konzultációs kezdeményezésében (Online konzultáció a francia gazdaság átalakításáról és a növekvő üzleti tevékenységről Franciaországban), a francia kormány megfogalmazta elképzelését, miszerint a vállalatoknak vállalniuk kell a vállalati társadalmi felelősséget és a növekedés fenntarthatóságát.

A vállalatok társadalmi célja most már nemcsak a belső megfontolások, hanem politikai aggályok szempontjából is központi jelentőségű, amit Nicole Notat és Jean-Dominique Sénard által a kormánynak benyújtott felülvizsgálat egyértelműen kiemel. Javaslataik kétségtelenül a vállalatok szerepének és álláspontjának szükségszerű újraértékeléséhez fognak vezetni egy olyan társadalmi probléma tekintetében, amely most sürgős és hatékony reagálást igényel.

Az ENGIE egy olyan aktuális és elkötelezettséget igénylő vízió vállalt fel, amely összhangban van a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos kérdések tevékenységbe való teljes integrációjával olyan mélységben, ahol ezek már az üzleti élet erőteljes mozgatórugóivá válnak.

Az első szükséglet az ipari vállalkozások működtetésével járó kockázatok ellenőrzése és a Csoport működési engedélyének megtartása. Másrészről, a CSR teljes integrációja az ENGIE stratégiai elképzelésébe lehetővé teszi, hogy a Csoport egy valós vállalati pozicionálási lehetőséget ragadjon meg, olyan kereskedelmi ajánlatok révén, amelyek hatékonyan reagálnak a mai környezeti és társadalmi kihívásokra. A Csoport kiemelkedik környezeti lábnyom-csökkentési stratégiájával – különösen a szén-dioxid-kibocsátás tekintetében – és ambiciózus nem-pénzügyi célkitűzéseivel.

Bár elengedhetetlen, hogy a gazdasági, környezeti és társadalmi megfontolások egységes vállalati vezérfonalat jelentsenek, a nagyobb vállalatoknak – az iparágtól függetlenül – körültekintően meg kell fontolniuk saját társadalmi szerepüket és céljukat. Méretük, nemzetközi jelenlétük és az erőforrások kiterjedése hatalmas felelősséget ró ezekre a nagyszabású szervezetekre.

Itt az ideje, hogy új vállalati modellt építsünk fel: azoknak a cégeknek, amelyeknek az érdekei túlmutatnak a saját hasznukon, szélesebb körű szerepet kell vállalniuk a társadalomban, és pozitívan kell hozzájárulni annak fejlődéséhez.

Az ENGIE ezért az iparág vezetőként hasznosítja szakértelmét, hogy közvetlenül foglalkozzon a saját tevékenységével és szakértelmével kapcsolatos társadalmi kérdésekkel. A Rassembleurs d’Energies befektetési alap kiváló példa: ez idáig 21 millió eurót fektettek be (köztük 5 millió eurót 2017-ben) és 2400 000 embert világszerte fenntartható energiával látnak el. 2011 óta a Csoport elkötelezett az energiához való hozzáférés előmozdítása és az energiaszegénység csökkentése tekintetében a rászoruló közösségekben.

A vállalat társadalomban elfoglalt helyével kapcsolatos megfontolások az ambiciózus CSR-politika kulcsfontosságú témáját képezik, és a Csoport üzleti tevékenysége szempontjából központi elemnek tekinthetők. A vállalatoknak a jelenkorral összhangban kell működniük. Nem szabad különálló egységekként funkcionálni, elszakadni a társadalomtól és annak problémáitól, mert így nem képesek kielégíteni a társadalom szülte igényeket. Tehát az ENGIE az érdekelt felekkel folytatott intenzív párbeszéd folyamatán keresztül a vállalat és a társadalom közötti kapcsolatra összpontosít. Ez az elkötelezettség tükröződik abban az ambiciózus célkitűzésében, hogy az ipari tevékenységei 100%-át érintő párbeszédet és konzultációt folytat 2020-ig az érintett felekkel.

Ily módon a Csoport igyekszik hozzájárulni az országos és regionális harmóniához az összes érdekelt féllel közreműködve az ipari tevékenységek átszervezésével, ahogyan az Emmaüs, Surfrider, Nemzetközi Természetvédelmi és Franciaország Természetvédelmi Szövetsége keretében folytatott partnerség keretében teszi. Ez magában foglalja az érdekelt felekkel való együttműködést, amelyek különböző szempontból elemzik a társadalmat, hogy olyan közösséget hozzanak létre, amely képes hatékonyan megosztani a szakértelmét. Egy ilyen partnerségben az ENGIE hatékonyan kihasználhatja energia-szakértői státuszát, míg a társadalom szélesebb rétegeiből érkező partnerei megoszthatják a társadalmi kérdésekkel kapcsolatos szakértelmüket. Ez a mindenki számára előnyös partnerség központi szerepet játszik a Csoport stratégiájában, amely sok éve már ösztönzi és népszerűsíti alkalmazottainak elkötelezettségét, akik tisztában vannak a társadalmi kérdésekkel, és teljes mértékben képesek új dimenziót adni az ENGIE üzleti tevékenységének.

Ennek eredményeképpen most fontos, hogy a vállalati átalakulás folyamatában példát mutassunk arra, hogyan szervezzük át saját iparunkat és közreműködésünket. Ennek érdekében a Csoport pénzügyi eredményeinek közzétételekor idén március 8-án tájékoztatást adtunk a CSR céljainak megvalósításában eddig elért eredményekről. Megjegyzendő, hogy az üvegházhatást okozó gázok kibocsátási aránya 18%-kal csökkent a 2017-es energiatermelésben.

 cikk szerzője Anne Chassagnette az ENGIE Környezetvédelmi és Társadalmi Felelősségvállalás Igazgatója.
Olvassa el a teljes cikket 
a LinkedIn-en!

FENNTARTHATÓSÁG

1

A felelősség kora

2018 áprilisában az IKEA bejelentette, hogy 2030-ra teljes mértékben hulladékmentesen és zéró kibocsátással kíván működni. Ezt követően a vállalatnak kizárólag megújuló energiával kell működnie, és csak újrahasznosított anyagokat szabad használnia. A 2012-ben 3 milliárd dollár összegű társadalmilag felelős befektetések összege 2016-ra 13,3 milliárdra nőtt és gyorsan bővül. Az ezredfordulós generáció is nagyobb hajlandóságot mutat befektetni ezekbe az alapokba, még akkor is, ha azok alulteljesítenek (The Economist, 2017).

HÍREK

1

Virtuális Erőműből Virtuális Erdő

A pandémia alatt minden korábbinál nagyobbat növő Virtuális Erőmű Program (VEP) partnerei által megtakarított CO2 mennyisége mára olyan mértéket ér el, hogy az egyenértékű egy közel 400 ezer hektáros kontinentális erdősítéssel, vagy 3-3,5 millió tölgyfa ültetésével – azaz CO2 alapon nagyságrendileg kiváltja a teljes tervezett magyar erdősítési program nagyságát.

Egyszer használatos műanyagok betiltása

Az EU 2019. májusában elfogadta a bizonyos egyszer használatos műanyagok tiltására vonatkozó irányelvet, amelynek a nemzeti jogszabályokba való átültetését 2021-ig várja el a tagállamoktól. A jogszabály által korlátozott műanyagok az összes tengeri szemét 70 százalékát teszik ki.

Az elsivatagosodás és az aszály

Nagyon kevesen tudják, de a világ egyik legsúlyosabb környezeti problémája napjainkban az elsivatagosodás. 2020 tavaszán például az évszázad egyik legsúlyosabb aszálya következett be Románia és Lengyelország egyes területein, Magyarországon pedig a tavalyi volt a harmadik legsúlyosabb aszályos tavasz az egymást követő években.

KAPCSOLAT

1

ENGIE Magyarország Kft.

Székhely: 1191 Budapest, Üllői u. 206.
Tel.: +36 1 460 1030
Fax: +36 1 460 1050

Kirendeltség: 9024 Győr, Hunyadi u. 14.

Tel.: +36 96 335 816, +36 96 526 805
Fax: +36 96 528 654