1. Címlap
  2.  » 
  3. Fenntarthatóság
  4.  » Fenntartható finanszírozás az éghajlatváltozás elleni küzdelem középpontjában
2018 jan 16
Fenntartható finanszírozás az éghajlatváltozás elleni küzdelem középpontjában
Szerző: Anne Chassagnette
Az éghajlatváltozás elleni küzdelem finanszírozása, a zöld kötvénypiac, valamint az éghajlatváltozás kockázatához kapcsolódó ökocímke rendszerek, indexek és pénzügyi modellek iránti növekvő kereslet … A pénzügyi világot most az éghajlatváltozással kapcsolatos kérdések foglalkoztatják.

2017-ben eddig még nem tapasztalt, a klímaváltozáshoz köthető események sora következett be, így az éghajlatváltozás folyamata nyilvánvalóan a legfontosabb globális kihívás, amely kollektív választ igényel.

A jelenleg hatályos nemzetközi megállapodások a 3°C-ot meghaladó globális hőmérsékletnövekedés irányába mutatnak, ezért messze elmaradnak a két évvel ezelőtti párizsi éghajlat-változási megállapodásban kitűzött céloktól: a globális hőmérséklet-emelkedés korlátozása 2°C alatti emelkedéssel, illetve, merész alternatív célként 1,5 °C emelkedéssel.

Ezért nyilvánvaló, hogy sokkal nagyobb erőfeszítésekre van szükség, amelyek a jelenlegi termelési és fejlesztési módszereinkben forradalmi változásokat igényelnek.

A pénzügyek kulcsszerepet játszanak ebben a forradalomban. A finanszírozás szerepe alapvető fontosságú az energiahatékonyság és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású projektek bevezetésének ösztönzéséhez. Több milliárdnyi befektetés átirányítása szükséges ahhoz, hogy üzleti modelljeink átalakulhassanak.

A nagy pénzügyi szereplőknek és a befektetési alapoknak ezért kulcsszerepet kell játszaniuk, be kell vonni őket a kapcsolódó vitákba. Ez volt a tavaly december 12-én Párizsban megrendezett One Planet-csúcstalálkozó célja – a COP21-ben résztvevők újbóli motiválását és a globális források összevonását sürgette a találkozó az éghajlatváltozás elleni küzdelem érdekében.

A pénzügyi világot most az éghajlatváltozással kapcsolatos kérdések foglalkoztatják. Ez egy alapvető elmozdulás, és gyorsan növekszik azoknak a befektetőknek száma, akik tőkéjüket az éghajlatváltozás elleni küzdelem, illetve a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése céljából fektetik be. Ez a mozgalom már magában foglalja az alapkezelés óriásait, beleértve a norvég szuverén vagyonkezelői alapot, az AXA-t, az Allianzot, a BNP Paribas-t és másokat.

Mindezek alapján láthatjuk, hogy a befektetők – néha befektetői társulások – és a vállalatok közötti párbeszéd alapján számos konstruktív megoldás lát napvilágot. A befektetők párbeszédet folytatnak a vállalatokkal annak érdekében, hogy információkkal támogassák azokat a stratégiai döntéseket, amelyek a tőkekiadások a fenntarthatósági projektekhez való újraelosztásához szükségesek. A BlackRock ennek egyik vezető példája.

Tavaly is jelentős előrelépés történt az éghajlattal kapcsolatos pénzügyi információk átláthatóságában és közzétételében. A Pénzügyi Stabilitási Tanács (FSB) egyik szerve, az Éghajlatváltozással kapcsolatos pénzügyi információk közzétételének munkacsoportja (TFCD) közzétette zárójelentését, amely számos ajánlást tartalmaz a pénzügyi beszámolóban szereplő információkkal kapcsolatban: négy fő területen 11 átlátható adatsor közzétételét várják el: a vállalatirányítással, a stratégiával, a kockázatkezeléssel kapcsolatban, valamint a mérőszámok és célok tekintetében.

A zöldkötvények piacán gyors növekedés tapasztalható: a 2017-es évben 120 milliárd eurós rekord kibocsátási szintet értünk el, és egyes szakértők azt várják, hogy 2018-ban a 165 milliárd eurós szintet is eléri a kibocsátás. Egy olyan vállalatcsoport számára, mint az ENGIE, ez egy erőteljes jelzés arra vonatkozóan, hogy érdemes az alacsony szén-dioxid-kibocsátású vállalkozásokra és a decentralizált, digitális alapú megoldásokra koncentrálni. Eddig a csoport több mint 6,25 milliárd eurót bocsátott ki zöld kötvények formájában, a 2018 elején pedig egy újabb 1 milliárd eurós kibocsátással jelentkezik.

A pénzügyi elemzésekben és a biztosítási ágazatban az éghajlati kockázatok figyelembevétele most elengedhetetlen. Az IMF makrogazdasági forgatókönyvei és modelljei már tartalmazzák az éghajlati kockázatot, és beárazzák az éghajlatváltozás elleni küzdelem késedelmét, mint az egyik fő kockázatot, amely zavart okozhat a globális növekedésben. A vezető hitelminősítő intézetek, mint például az S&P, a környezetvédelmi és éghajlati kockázatokra és a vállalati minősítésekre gyakorolt ​​hatásukra is összpontosítanak. Úgy vélik, nagy a valószínűsége annak, hogy e kockázatok közvetlenül, negatívan befolyásolják majd a vállalati minősítéseket. Végezetül, egyre nagyobb a kereslet az éghajlatváltozás elleni küzdelem, továbbá az energiaátalakulás előmozdítására irányuló pénzügyi termékek ökocímkézési rendszereire és mutatóira.

A magán- és közszféra finanszírozásának kihasználása, valamint a fenntartható pénzügyek fejlesztését elősegítő innovatív környezet megteremtése

A fejlesztési finanszírozás elengedhetetlen ahhoz, hogy sikerüljön az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való áttérés. Olyan innovatív pénzügyi eszközöket kell kialakítanunk, amelyek figyelembe veszik az éghajlati kockázatokat és az éghajlattal kapcsolatos kezdeményezéseket a befektetési elemzések készítésekor, és olyan pénzügyi modelleket kell kidolgoznunk, amelyek hatékonyabban értékelik a jövőbeli értéket.

Innovatív pénzügyi eszközöket és hozzájuk kapcsolódó ösztönzőket kell kidolgoznunk az alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiák bevezetésének felgyorsításához. Le kell bontani azokat a korlátokat, amelyek ma még akadályoznak bennünket, továbbá amelyek költségekkel és finanszírozással kapcsolatos kérdéseket vetnek fel.

Az Európai Bizottság által márciusban megjelentetendő, a Fenntartható pénzügyekről szóló bizottsági stratégia és cselekvési terv a Fenntartható pénzügyekről szóló, a Magas szintű Szakértői csoport (HLEG) által benyújtott jelentést követi, és célja, hogy elősegítse a fenntartható finanszírozás további előrehaladását, valamint a zöld pénzügyi termékek piacának ösztönzését a Zöld Támogató Tényező bevonásával, továbbá bevezesse a zöld gazdaságra történő átállást és az európai zöld címkézési rendszereket.

A kivonatolt cikk szerzője Anne Chassagnette az ENGIE Környezetvédelmi és Társadalmi Felelősségvállalás Igazgatója, .
Olvassa el a teljes cikket
a LinkedIn-en!

 

FENNTARTHATÓSÁG

1

A felelősség kora

2018 áprilisában az IKEA bejelentette, hogy 2030-ra teljes mértékben hulladékmentesen és zéró kibocsátással kíván működni. Ezt követően a vállalatnak kizárólag megújuló energiával kell működnie, és csak újrahasznosított anyagokat szabad használnia. A 2012-ben 3 milliárd dollár összegű társadalmilag felelős befektetések összege 2016-ra 13,3 milliárdra nőtt és gyorsan bővül. Az ezredfordulós generáció is nagyobb hajlandóságot mutat befektetni ezekbe az alapokba, még akkor is, ha azok alulteljesítenek (The Economist, 2017).

Fenntartható fejlődés és üzleti tevékenység

Hogyan hasznosítja az ENIGE a szakértelmét iparágvezetőként, annak érdekében, hogy közvetlenül foglalkozzon azokkal a társadalmi kérdésekkel, amelyek a saját szakértői készségeivel kapcsolatosak?

HÍREK

1

Geotermikus energiahasznosítás izlandi módra

Izland a vulkánok, gejzírek, fjordok, vízesések, jégtakarók által uralt szigetország. Területének nagysága meghaladja Magyarországét, azonban lakosainak száma közel ötöde Budapestnek. Az ország energiaszükségletének 90%-át a geotermikus energia elégíti ki.

Fenntartható utazás

A turisztikai szezon közeledtével érdemes elgondolkodni azon, hogy miként szervezzük nyaralásunkat aszerint, hogy minél környezetkímélőbb legyen a bolygó számára.

Passzold vissza, Tesó!

Ha megszabadulna a használaton kívüli nyomógombos és okostelefonjától, GPS készülékétől, tablettől vagy ezen eszközök tartozékaitól, akkor megteheti a 2022. március 22. – június 15. között zajló Passzold vissza, Tesó! kampány során.

KAPCSOLAT

1

ENGIE Magyarország Kft.

Székhely: 1191 Budapest, Üllői u. 206.
Tel.: +36 1 460 1030
Fax: +36 1 460 1050

Kirendeltség: 9024 Győr, Hunyadi u. 14.

Tel.: +36 96 335 816, +36 96 526 805
Fax: +36 96 528 654