1. Címlap
  2.  » 
  3. Megjelenések
  4.  » Interjú a biogáz környezeti és társadalmi hatásairól
2020 aug 18
Interjú a biogáz környezeti és társadalmi hatásairól
„Az ENGIE az energiafejlesztés globális elképzelését támogatja azáltal, hogy egyidejűleg az elektromos, a hő- és a gázhálózatokra összpontosít, az egyes energiaforrások műszaki előnyeinek kiaknázása érdekében.” Jean-Marc Leroy, az ENGIE Gázlánc ügyvezető igazgatója a biogáz fő szerepéről beszél és annak jövőbeni használatáról.

Mi a biogáz?

A biogáz fermentálható szerves hulladékok, például a mezőgazdasági vagy ipari szennyvíz, háztartási hulladék, szennyvíziszap metanizálásából származó termék. Megújuló gáz, mivel olyan hulladékból származik, amelyet másként nem hasznosítanának. Így integrálja a körkörös gazdaság logikáját.

Melyek a biogáz környezeti tulajdonságai?

A biogáz tagadhatatlan környezetvédelmi előnyökkel jár, mivel lehetővé teszi, hogy három, az emberiség jövője szempontjából fontos tényezővel szembesüljünk.

Először is, ez a technológia az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energia – a biogáz – helyi fejlesztését célozza meg a karbon-ciklus erőteljes felhasználása révén.

Ezen túlmenően az egyik fontos módja annak, hogy a jövőt érintő egyik fő tényezővel foglalkozzunk: a hulladékgazdálkodás kérdésével. Valójában a világ népességének 9%-os növekedése 2030-ra 70%-os növekedést fog eredményezni a hulladék mennyiségében.

Végül a biogáz támogatja a fenntartható mezőgazdaság fejlesztését, mivel lehetővé teszi a mezőgazdasági termelők számára, hogy szerves trágyát állítsanak elő, és így elkerüljék a mezőgazdasági szennyeződés terjedését mind a föld, mind a felszín alatti vizek esetében. Tudva, hogy egy tonna mesterséges műtrágya előállítása 7 tonna CO2 kibocsátást eredményez, a biogáz ökológiai megoldást kínál a mezőgazdasági autonómia számára.

Van-e prioritással rendelkező felhasználás?

Az energia jellemzője, hogy minél kevésbé átalakított, annál hatékonyabb.

A legjobb módja a gáz használatának a hálózatba történő betáplálás. A korábban tisztított (így biometán) biogáz betáplálása a gázhálózatokba „társadalmi hálózatokká” alakítja át őket, mivel nem mindenki tudja előállítani.

A biogáz másik érdekes felhasználása a mobilitás, hiszen az ipari fogyasztóknak nagy igényük van a zöld mobilitásra.

A földgázhálózatoktól távol lévő mezőgazdasági termelők esetében a kapcsolt energiatermelési megoldások lehetővé teszik a mezőgazdasági termelők számára, hogy egyidejűleg állítsanak elő műtrágyát, hőt, saját villamos energiát majd eladják a többletet az elektromos hálózatba.

Melyek a biogáz társadalmi előnyei?

A metanizálást a vidéki térségek foglalkoztatásának megőrzésének is kell tekinteni. Valójában ez egy további jövedelemforrást jelent – nem pedig helyettesítőt – a mezőgazdasági termelők számára. A Francia Környezetvédelmi és Energiagazdálkodási Ügynökség becslése szerint ez a jövedelem átlagosan Franciaországban 15 000 euró, ami a termelők számára jelentős.

A biogáz fejlesztése érdekében bizalmat kell kialakítanunk azért, hogy biztosítsuk mind az állami, mind a magánfinanszírozást (beleértve a gazdálkodókat, a bankokat és az iparágat), és garantáljuk az ágazat minőségét. Ez a szervezeti munka különösen Hollandiában működik, és követni kell Franciaországban és szerte a világon. 

Mi a helyzet a földhasználat témájával kapcsolatban, amikor energia és nem élelmiszer előállítására használjuk?

Először is, a földhasználat körüli kérdések az energiatermelésre vonatkozóan nem relevánsak a mezőgazdasági hulladékok biogáz termelés során történő felhasználása tekintetében.

Sőt, az ENGIE úgy véli, hogy az élelmiszeriparban fontos potenciál van (a mezőgazdasági potenciál körülbelül egyötöde), amelyet az erős és világos szabályozások tiszteletben tartásával kell fejlesztenünk. A cél a fenntartható mezőgazdaság fejlesztésének elősegítése: a talajminőség lényeges kérdés, ugyanúgy, mint a használt műtrágyák minősége.

Az ENGIE nem építi üzleti modelljeit energiatermelésre szánt növényekre. Hisszük, hogy a köztes növények használata az egyik legfontosabb téma. Ezeket a növényeket a talaj nitrifikációjának elkerülése érdekében két vetés között vetjük el a földeken. Ez a folyamat lehetővé teszi a gazdálkodók számára, hogy a jövőbeni növényekhez szükséges energiát megtermeljék, miközben javítják a talajminőséget. 

Fejlesztenünk kell biogázt, még akkor is, ha a szél és a napenergia használata már elterjedtebb és ezért kevésbé költséges?

Meggyőződésem, hogy a biogáz egyes országokban tervezett fejlesztése 2030-ig konvergenciát eredményez a biometán és a földgáz szén-dioxid adó ára között. Valóban, szektorunk még mindig alakul, és fontos a költségcsökkentés lehetősége.

Emellett a különböző energiaforrások nem nyújtják ugyanazt a szolgáltatást, hanem kiegészítik egymást. A gáz jellemzői így kiegészíthetik a többi energiaforrást: könnyen tárolható és olcsón szállítható.

Az ENGIE az energiafejlesztés globális elképzelését támogatja, miközben az elektromos, a hő- és a gázhálózatokra egyidejűleg összpontosít, hogy kihasználhassa az egyes energiák technikai előnyeit. Ez a rugalmasság és a rendszer globális víziója elengedhetetlen napjainkban: nem szabad sem a gázellátást, sem villamos energia ellátást támogatnunk, hanem inkább túl kell lépnünk az ilyen egysíkú gondolkodásmeneten, hogy elősegítsük a kiegyensúlyozott energiaösszetételt, figyelembe véve minden ország sajátosságait.

 Tanulnunk kell a német példából? Mit tanulhatunk belőle? Melyek a legnagyobb buktatók a biogáz fejlesztésében Franciaországban?

A német példa a határokat feszegeti a szántóföldi növényekkel. Néhány országban az alapvető törekvés a lakosság élelmezése. Az energia-hozzáférés kérdése továbbra is fontos téma, de másodlagos az elsődleges törekvéshez hasonlítva.

Mindaddig, amíg a gazdaságok nem elegendőek a lakosság táplálásához, az élelmiszerbiztonság marad a prioritás. A biometán előnye, hogy mindkét kérdést hatékonyan kezeli.

Hogyan foglalkozik a Csoport biogázzal?

Sok szervezeti struktúránk foglalkozik ezzel a témával, és már jelentős szaktudást fejlesztett ki ezzel kapcsolatban.

A biogáz energiát a jövőben a gazdálkodók akaratával összhangban kell fejleszteni, akik nyilvánvalóan nem akarják, hogy elvegyék tőlük a gazdaságuk irányítását, és szeretnék biztosítani talajuk minőségét.

Az ENGIE által védett üzleti modell lényege tehát abban áll, hogy a gazdálkodók partnereként pozícionálja magát, mint olyan közvetítő, aki szakértelmét nyújtja a zöldgáz és a fenntartható mezőgazdaság fejlesztéséhez.

 

Interjú – készítette: Anne Chassagnette, az ENGIE környezetvédelmi és társadalmi felelősségi igazgatója

2018 áprilisa óta Martin Jahan de Lestang a Metier Gázlánc ügyvezető igazgatója. Jean-Marc Leroy, az ENGIE Csoport külkapcsolataiért felelős vezető alelnöke.

MEGJELENÉSEK

1

Az EQUANS bemutatkozása

Az EQUANS egy új márkanév alatt egyesíti az ENGIE szolgáltatás vezérelt tevékenységeit.

Sajtóközlemény

Az ENGIE Csoport Igazgatótanácsa bejelentette Catherine MacGregor kinevezését az ENGIE vezérigazgatójává, 2021. január 1-jétől.

A digitális innováció, az ENGIE átalakulásának motorja

A digitális technológia mindenhol felbukkan – mindennapi életünk és a gazdaság része. A társadalom minden vonatkozására egyre több technológia van hatással. Mi is ez a technológia? Milyen kihívásokkal és korlátozásokkal jár?

HÍREK

1

Geotermikus energiahasznosítás izlandi módra

Izland a vulkánok, gejzírek, fjordok, vízesések, jégtakarók által uralt szigetország. Területének nagysága meghaladja Magyarországét, azonban lakosainak száma közel ötöde Budapestnek. Az ország energiaszükségletének 90%-át a geotermikus energia elégíti ki.

Fenntartható utazás

A turisztikai szezon közeledtével érdemes elgondolkodni azon, hogy miként szervezzük nyaralásunkat aszerint, hogy minél környezetkímélőbb legyen a bolygó számára.

Passzold vissza, Tesó!

Ha megszabadulna a használaton kívüli nyomógombos és okostelefonjától, GPS készülékétől, tablettől vagy ezen eszközök tartozékaitól, akkor megteheti a 2022. március 22. – június 15. között zajló Passzold vissza, Tesó! kampány során.

KAPCSOLAT

1

ENGIE Magyarország Kft.

Székhely: 1191 Budapest, Üllői út 206.
Tel.: +36 1 460 1030
Fax: +36 1 460 1050
officebudapest.hu@equans.com

Kirendeltség: 9024 Győr, Hunyadi u. 14.
Tel.: +36 96 335 816, +36 96 526 805
Fax: +36 96 528 654