1. Címlap
 2.  » 
 3. Tevékenységeink
 4.  » Önerő nélküli finanszírozás (ESCO)

Önerő nélküli finanszírozás (ESCO)

Az ESCO finanszírozás előnye, hogy a megrendelő önerő nélkül az energiahatékony rendszer és a hozzáértő üzemeltetés megtakarításaiból fizeti az ESCO vállalatot.

De mit jelent az ESCO?

Az ESCO egy betűszó, mely azt jelenti: Energy Serving Company (Energetikai szolgáltató vállalat) vagy Energy Saving Company (Energiamegtakarító vállalat).

Az ESCO konstrukció az 1900-as évek elejétől létező „francia találmány”, mely az 1980-as években az Európai Unióban újra erőre kapott. Az 1990-as évektől intenzíven terjedő konstrukció, melynek nagy előnye, hogy a megrendelő önereje nélkül energia- és költségmegtakarítást eredményez. A megrendelő a korszerű rendszernek és a hozzáértő üzemeltetésnek köszönhetően a megtakarításaiból fizeti ki az ESCO vállalatot.

Mi, illetve ki az ESCO (Energetikai szolgáltató vállalat)?

Energetikai szolgáltató vállalat:  az a természetes vagy jogi személy, aki energetikai szolgáltatásokat nyújt és/vagy egyéb energiahatékonyságot javító intézkedéseket tesz a felhasználók berendezéseiben vagy helyiségeiben, és ezzel bizonyos fokú pénzügyi kockázatot vállal. A nyújtott szolgáltatás kifizetése (részben vagy egészben) az energiahatékonyság javulásának elérésén és az egyéb megállapodott teljesítménykritériumok teljesítésén alapul.

Az ESCO projekt konstrukció keretében a megrendelő és az ESCO vállalkozás az épületek hőszolgáltatásának biztosítására hosszú távú szerződést köt. A hőenergia-szolgáltató feladata a garantált hőszolgáltatáshoz szükséges beruházások megvalósítása és a beépített berendezések üzemeltetése a szerződésben meghatározott futamidő alatt. Az energiahordozó beszerzése és a fogyasztásnak megfelelően mért hőenergia számlázása szintén az ESCO vállalkozás kötelezettség-vállalásához tartozik. A hőszolgáltatási díjakon (alapdíj és hődíj) felüli további költségek, mint pl. felújítás, karbantartás, javítás nem terhelik ügyfeleinket.

ESCO finanszírozás

Megoldásunk az Ön számára

Saját költségünkön felújítjuk, és hosszú távon üzemeltetjük a létesítmény energetikai ellátó rendszerét. A rekonstrukció után az energiaellátó rendszer az eredetinél hatékonyabb módon üzemeltethető.

Önnek nem kell önrésszel hozzájárulnia az energetikai ellátó berendezések finanszírozásához, azt teljes egészében az finanszírozzuk.

A felújított energiaszolgáltató berendezések a társaság tulajdonában maradnak a szerződés időtartama alatt. Az energiahatékonysági szerződések átlagos időtartama 5-20 év.

Az energiahordozó beszerzése a mi kötelezettségünk.

Gyakori kérdések

1. Mit nyújt az energia-hatékonysági szerződés Önnek?
A társaság átveszi a tervezést, az építést, az üzemeltetési és javítási kockázatot és az új berendezés finanszírozását egyaránt. Az energiaellátási és hőszállítási garancia a szerződés időtartama alatt biztosított. Valamennyi üzemeltetési feladat (karbantartás, üzemzavar-elhárítás, felújítás, hatósági mérés és bejelentés) a társaság feladata.A megrendelő az alábbi díjakat fizeti:
1. Havi alapdíj – fix Ft/hónap – (a rendszer rendelkezésre állási költsége, üzemeltetési és karbantartási költsége, az üzemzavar elhárításának költsége és a szerződés időtartama alatti garancia díja) valamint
2. Hődíj (Ft/GJ) – a fogyasztás függvényében változik – (a mért hőfogyasztás ellenértéke).

2. Hogyan finanszírozható a hőellátó berendezések rekonstrukciója?
A rekonstrukció után az energiaellátó rendszer főként az elért energia- és működési költségmegtakarítás révén az eredetinél alacsonyabb költségekkel üzemeltethető. Az így elért költségmegtakarításból a hőellátó berendezések rekonstrukciója finanszírozható.

3. Kinek ajánlott az önerő nélküli finanszírozás alapú szerződéskötés?
– állami- illetve önkormányzati közigazgatás
– nagyobb lakóépületek, társasházak
– ipari telephelyek
– egészségügyi és oktatási intézmények
– sportlétesítmények
– egyházi intézmények
– távhőrendszert használó létesítmények

A helyszíni bejárás, az ajánlat- és szerződéstervezet kidolgozása ingyenes. 

ELŐNYÖK

1
 • nincs szükség saját beruházásra, a pénzügyi forráshiánnyal rendelkezőknek kifejezetten előnyös konstrukció
 • a karbantartási tartalék kímélésre kerül
 • felszabadulnak források egyéb célokra, beruházásokra
 • nincs a futamidő alatt karbantartási, üzemeltetési és javítási költség
 • leírhatók az éves folyó költségek
 • az ingatlan értéknövekedése valósul meg saját beruházás nélkül
 • modern, egységes energetikai és műszaki megoldások születnek
 • környezetkímélő, megújuló energiaforrások is beépíthetőek
 • kisebb emisszió és szén-dioxid-terheltség
 • csökkentett energiafogyasztás
 • biztonságos, high-tech termékek kerülnek beépítésre
 • rugalmas, gyors, hatékony, biztonságos és kényelmes konstrukció, melynek felelősségét egy kézben a vállalkozás viseli
 • a megrendelt hőmérsékletet nyújtja a vállalkozás

KAPCSOLAT

1

ENGIE Magyarország Kft.

Székhely: 1191 Budapest, Üllői út 206.
Tel.: +36 1 460 1030
Fax: +36 1 460 1050
officebudapest.hu@equans.com

Kirendeltség: 9024 Győr, Hunyadi u. 14.
Tel.: +36 96 335 816, +36 96 526 805
Fax: +36 96 528 654